LIFESTYLE

SVIJET JE NA IVICI MASOVNOG IZUMIRANJA Sljedeći na redu su - ljudi!

Zabrinjavajuće tvrdnje svjetskih naučnika

Autor:(D. K.)

20.6.2015

Prema riječima svjetskih naučnika, svijet se nalazi na ivici šestog masovnog izumiranja vrsta. Životinjske vrste nestaju 100 puta brže nego u prethodnim, upozorili su naučnici koji tvrde i da bi ljudi mogli da budu među prvim vrstama koje će izumrijeti.

"Russia Today" prenosi da, prema naučnicima sa Prinstona, Stanforda i Berklija, ovakve stope izumiranja vrsta nisu viđene od posljednje ere dinosaurusa, prije nekih 66 miliona godina.

Pol Elrih s Univerziteta Stanford, koji se nestankom vrsta bavi još od 1980., kaže da podaci "pokazuju bez ikakve sumnje da ulazimo u šesto veliko masovno izumiranje".

Izvještaj ovih istraživača naišao je na kritike drugih naučnika koji smatraju navode preuveličanim. I pored toga, Elrih i saradnici su ubijeđeni u izvještaj.

- Ukoliko se dozvoli da se ovo nastavi, životu će biti potrebno mnogo miliona godina da se oporavi, a naša vrsta će vjerovatno izumrijeti u veoma ranoj fazi. Mi siječemo granu na kojoj sjedimo - kaže Elrih, prenio je Blic.

Tim naučnika navodi da, ako je ranija stopa bila izumiranje dvije vrste sisara na uzorku od 10.000 vrsta u periodu od 100 godina, onda je "srednja stopa gubitka vrsta kičmenjaka tokom prethodnih 100 godina do 113 puta veća nego što bi normalno bila bez ljudske aktivnosti".

Međunarodna unija za očuvanje prirode podržava ove alarmantne podatke i navodi da je nivo opasnosti 26 posto za sisare i 41 posto za vodozemce. Elrih ove vrste naziva "živim mrtvacima".

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.