LIFESTYLE

Slika Travničanina Miroslava Ferića ukrašava poljski MiG-29

Poljsko vazduhoplovstvo čuva sjećanje na svoje ratne veterane

(M. M.)

1.1.2017

Miroslav Ferić je rođen Travniku 17. juna 1915. godine, a u Drugom svjetskom ratu je bio pilot poljske 303. lovačke eskadrile Kraljevskog ratnog vazduhoplovstva Velike Britanije. Ni dan danas nije zaboravljen, a njegova slika je istaknuta na avionu MiG-29 Ratnog vazduhoplovstva Poljske.

Majka mu je bila Poljakinja, a otac Hrvat. Njegova porodica se 1919. preselila u Poljsku. Ferić je 1938. diplomirao na kadetskoj školi letenja u Deblinu. Služio je u Eskadrili 111 kao potporučnik.

U vrijeme invazije na Poljsku 1939. godine Ferić je bio raspoređen u Potražnu brigadu u kojoj je bio zadužen za obranu varšavske regije. Njegov avion je 3. septembra bio teško oštećen, ali Ferić se uspješno izbacio padobranom. U saradnji s drugim pilotom, 8. septembra, oborio je njemački avion, ali  mu se pripisuje i druga pobjeda, također u saradnji, obaranje još jednog njemačkog aviona, ali ona nije službeno zabilježena.

Dana 17. septembra Ferić je, zajedno s drugim pilotima, dobio naređenje da se evakuira u Rumuniju.

Iz Rumunije je morem prebjegao u Francusku. Nakon treninga s francuskim avionom, dodijeljen je pod zapovjedništvo Kazimierzu Kuzianu. Letio je M. S.406-icom i štitio radove na avionima u Nantesu. U to vrijeme Ferić nije iskusio zračne borbe. Nakon pada Francuske, evakuiran je u junu 1940. u Ujedinjeno Kraljevstvo.

Nakon obavljene obuke u Kraljevskim zračnim snagama (RAF), Ferić je raspoređen u 303. poljsku eskadrilu s bazom u Northoltu u zapadnom Londonu. Letio je Hurricanom s kojim je iskusio i Bitku za Britaniju koja je počela 31.augusta 1940. Prvoga dana borbe oborio je njemačku Bf 109-ku. Dana 2. septembra vjerojatno je oborio još jednu, ali zbog oštećenja na avionu bio je primoran na prisilno slijetanje. Još jedan avion oborio je 6. septembra, a 15. septembra oborio još dva. Dana 27. septembra oborio je dva aviona, a 5. oktobra još jedan. Dakle, sedam oborenih aviona za manje od dva mjeseca.

Nakon odmora, njegova eskadrila ponovo je aktivirana u januaru 1941. Ovoga puta Ferić je letio Spitfireom nad Francuskom. Kao pratnja bombarderima oborio je 22. juna još jedan njemački avion. U oktobru mu je određen šestomjesečni odmor i bio je zadužen kao instruktor, ali tri mjeseca kasnije javio se za letenje kao dobrovoljac. U januaru 1942. vratio se u 303. poljsku eskadrilu. Ferić je tragično poginuo leteći Spitfireom na visini od 910m kada jee spriječen da se izbaci padobranom.

Savremeno Poljsko vazduhoplovstvo čuva sjećanje na svoje ratne veterane, a kao što je vidljivo iz slike, ovaj poljski MiG-29 krasi slika Travničanina Miroslava Ferića

 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.