LIFESTYLE

Najmračnija knjiga ikad napisana: Mnogi tvrde da ju je napisao đavo lično

Avaz.ba

14.8.2017

Knjiga nazvana Codex Gigas, koju se još naziva i Đavolja Biblija, najstarija je srednjovjekovna knjiga koja je preživjela do danas.

Napisana je u prvoj polovini 13. vijeka, ima 620 i za pergament u njoj bila je potrebna koža prikupljena od čak 160 životinja. Ima zastrašujuće dimenzije: 92 cm visoka, 50 cm široka i 22 cm debela, a teška je 75 kilograma. Pisanje u njoj, odnosno riječi i sastav rečenica te njihov ton, toliko je ujednačen da su stručnjaci danas složni u ideji kako ju je morala pisati samo jedna osoba - zadatak koji je potrajao najmanje 30 godina.



620 stranica napisano u jednoj noći? 

No, mit o veličanstvenom Codexu Gigasu govori sasvim drugačiju priču - u jednoj ju je noći napisao redovnik koji je prodao dušu đavolu. Prema legendi, benediktinci u jednom češkom samostanu osudili su redovnika s imenom Herman Recluse zbog počinjenja strašnog grijeha na doživotno zatočeništvo u njegovoj sobi, gdje su ga namjeravali zazidati, a tamo je nakraju i umro.

Moleći za svoje oslobođenje, Herman je obećao redovničkom redu da će u jednoj noći napisati najveću knjigu na svijetu. Kako je noć proticala, Herman je shvatio da je zadaća nemoguća i odlučio je pozvati đavola u pomoć, svjestan njegove moći. Sotona se sam navodno složio pomoći mu napisati knjigu, a cijena je bila duša redovnica, kako i portret đavola koji je Biblija morala imati.

Najmračnija knjiga svih vremena

Sadržaj Codex Gigasa jednako je fascinantan kao i priča porijeklu knjige. Rukopis ne sadrži samo latinski prijevod srednjovjekovne Biblije, koja ima malo drugačiji oblik nego ona moderna, već i posebne relevantne i popularne spise srednjeg vijeka.

Neki od njih uključuju djela židovskog historičara Josipa Flavija iz 1. vijeka, knjigu nadbiskupa Isidorusa "Etymologiae" koja je prva kršćanska enciklopedija sastavljena od antičkih izvora, kao i Medicu - medicinsku knjigu sa znanjem tog doba te Cosmas koji bilježi historiju Češke.

Jedan od najzanimljivijih dijelova knjige svakako se odnosi na opis demona, čarolija, istjerivanja i moći đavola.

Misterij vječno mlade knjige

Rukopis obuhvaća iluminacije s pet boja: crvena, plava, žuta, zelena i zlatna. Velika slova su savršeno osvijetljena, često preko cijele stranice. Codex je jedinstven po tome što ne pokazuje znakove starosti, bolesti i to dovodi do zaključka da je cijela knjiga napisana u vrlo kratkom vremenu.

Naučnici sumnjaju da je Codex Gigas napisan u kratkom vremenu, već da je za to potrebno čak 20 godina. Inače prazna 577. stranica sadrži jedinstvenu sliku đavola koja je visoka 50 cm.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.