JAPAN

Nekad jedno od najnaseljenijih mjesta, danas napušteni otok "Ratni brod"

CDM

29.4.2018

Smješteno 15 kilometara od Nagasakija, nekada naseljeni otok Hašima, koji još nazivaju i “Ratni brod”, danas je u potpunosti napušten i oronuo.

Danas izgleda kao opustošeni betonski lavirint s napuštenim zgradama, a nekada je to bilo jedno od najgušće naseljenih mjesta na planeti. 

Hašimu u blizini obala Nagasakija naselili su rudari 1887. godine, a tri godine kasnije otok, koji zbog neobičnog izgleda još nazivaju i “Ratni brod”, kupila je kompanija “Micubiši” koja je tamo započela projekt eksploatacije uglja s dna mora i izgradila neke od prvih višespratnica na svijetu.

Međutim, kada je ugalj zamijenjen naftom 60-ih godina prošlog stoljeća, Hašimu je zadesila ista sudbina kao i mnoge druge rudnike širom Japana – bili su zatvoreni. 

U mnogim soliterima još se nalazi stari namještaj, televizori i drugo pokućstvo. Na otoku je sniman i film “Skyfall” o Džejmsu Bondu (James), a zvanično je otvoren za turiste od 2009. godine.

Hašima čeka uključivanje na UNESCO-ovu listu Svjetske baštine, ali se tome protivi Južna Koreja.

Naime, tokom Drugog svjetskog rata Hašima je, kao i mnogi drugi industrijski centri u Japanu, bilo mjesto prinudnog rada. Korejski i kineski zarobljenici držani su ovdje i obavljali najteže poslove. Bili su izloženi vrućini i vlažnosti uz veoma malo hrane.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.