NEVJEROVATNO Sigurno ste se nekad zapitali

Kako je čokolada ''milka'' dobila ime

Jedna od poznatih robnih marki

CDM
30.08.2018 08:45

Čokolada ''milka''

Jedna od poznatih robnih marki, velike popularnosti u cijeloj Evropi, a i kod nas, svakako je čokolada ''milka''. Pitanje glasi, kako je najpoznatija čokolada dobila naše žensko ime?

Milka je slovensko ime, tačnije južnoslavensko, potječe od divne riječi ''mio'', ''mila''. Postoji više i ženskih i muških imena izvedenih od pridjeva mio, ali to nam je poznato. Je li slovensko žensko ime ima ikakve veze s nazivom popularne čokolade? Odgovor je ne!

Postoji i u jevrejskom jeziku, u Bibliji varijanta ovog imena Milka, Malka u značenju ''kraljica''. Ipak to definitivno nije put na kome ćemo pronaći odgovor i koji ima veze s čokoladom. Odgovor ćemo potražiti u historijatu ovog brenda.

Milka čokolada historija

Još davne 1825. godine slastičar iz švicarskog gradića Nuenburga, ili francuski Neuchatel, osnovao je fabriku za proizvodnju konditorskih proizvoda. Posao je krenuo dobro, table čokolade su se lijepo prodavale. U to vrijeme je čokolada imala drugačiji ukus nego ova današnja. Naime, nije se upotrebljavalo mlijeko u procesu proizvodnje čokolade, kakao je bio osnovna supstanca. Godine 1901. uvedena je tehnološka inovacija, u proizvodnju je uvedeno mlijeko kao obavezni sastojak. Novi proizvod je registriran. Krave daju mlijeko, posebno su čuvene alpske krave, pa je krava postala zaštitni znak novog uz specifičnu ljubičastu boju pakovanja.

Sada imamo sve podatke. Odgovor na pitanje kako je ''milka'' čokolada dobila ime glasi:

Na njemačkom:

Milch – mlijeko

Kakao – kakao

Ako spojimo ove dvije riječi i uzmemo samo početna slova, dobit ćemo sljedeće:

Milch + Kakao = Milka

NA VRH