KAD ZAOŠTRE RETORIKU

Tereza Mej je dobila komentar da je "glupa žena", a znate li ko su "mali raketaš" i "luda vještica"

Neki su znali da upute i teške uvrede

Mej: Pretrpjela tešku uvredu. AFP

Telegraf.rs

23.12.2018

Nije tajna da političari znau da malo zaoštre svoju retoriku, a neki su znali da upute i teške uvrede. 

Nedavno smo bili svjedoci izuzetno burne rasprave u britanskom parlamentu kada je lider britanskih laburista Džeremi Korbin (Jeremy Corbyn) rekao premijerki Terezi Mej (Theresa May) da je "glupa žena", bar su tako ocijenili čitači sa usana.

Njegovu opasku koja se nije čula, ali je izrečena, zabilježile su televizijske kamere tokom pitanja i odgovora koji se održavaju u britanskom parlamentu svake srijede.

Ovo je privuklo veliku pažnju svjetskih medija, s obzirom da ovakvim riječima nije mjesto u državnom parlamentu. Međutim, ovo nije prva uvreda koju je jedan političar uputio drugom.

Ova "praksa" datira duboko u prošlost, međutim mi ćemo se osvrnuti na nama poznatije političke lidere.

Američki predsjednik Donald Tramp (Trump) je svuda u svijetu poznat kao veoma impulsivna i izuzetno nepredvidiva osoba. Često se u javnosti ne ponaša primjereno svojoj funkciji, a o tome šta je u stanju da izgovori ne treba posebno govoriti.

Često je u stanju da kaže nešto nepromišljeno što će uvrijediti sagovornika, a zna da pošalje i prilično nezgodne poruke.

Najpoznatija osoba koja je ranije konstantno bila meta Trampovih kritika i uvreda na Twitteru je lider Severne Koreje Kim Jong Un. U periodu kada su njih dvojica bili u izuzetno lošim odnosima, Tramp je koristio svaku priliku da "doskoči" Kimu i da ga uvrijedi.

Pa je tako poznato da ga je nazivao "malim raketašem" i "da je mali i debeo". Jednom prilikom mu je poručio da je njegovo nuklearno dugme veće i da zaista radi. Kim mu nije ostao dužan.

Sjevernokorejska agencija je kritizirala Trampovu ratobornu politiku pa su ga nazvali "nuklearnim ratnim manijakom, koji ima dijagnozu neizlječivo mentalno poremećene osobe". Potom ga je iz Sjeverne Koreje ponovo stigla poruka da je Tramp "stari ludak", koji smrt američkog studenta koristi u propagandne svrhe. 

Trampova česta meta je i bračni par Klinton (Clinton). Za Hilari (Hillary) je rekao da "voli da laže", kao i da je dvolična i licemerna, dok je njenog muža Bila (Bill), bivšeg američkog predsjednika, nazvao "glupanom i gubitnikom". Jednom prilikom je bračni par Klinton nazvao pravim predatorima.

Bivšeg direktora FBI Džejmsa Komija (James Comey),je nakon afere koja je izbila vrijeđao na svakom koraku. Istakao je da je "ili bolesna osoba ili da je veoma glup", "da svuda laže, da je glup i ne veoma pametan".

Ugo Čavez (Hugo Chavez), pokojni predsjednik Venecuele o bivšem američkom predsedniku Džoržu Bušu Mlađem (George Bush): "Opasniji je od majmuna sa žiletom".

Ugo Čavez je prilikom svog govora u UN 2006. godine, opisao Džordža Buša kao "đavola".

- Jučer je ovdje bio đavo. Baš ovdje. Đavo koji misli i ponaša se kao da je cio svijet njegov. Ova govornica i dalje smrdi na sumpor - oštar je bio Čavez.

Ovo nije bilo neočekivano s obzirom da se Venecuela i Amerika nisu baš najbolje slagale ni tada, a ne slažu se ni sada.

Evo koje su još uvrede privukle veliku pažnju medija, krajem prošlog i početkom ovog stoljeća.

* Sadašnji predsednik Filipina Rodrigo Duterte je bivšeg amerikog predsednika Baraka Obamu (Barack) nazvao "ku*kinim sinom", dok je Obama za njega prokomentirao da je "živopisan lik".

* Dejvid Kameron (David Cameron), bivši britanski premijer je o bivšem premijeru Toniju Bleru (Tony Blair) : "On je nekada bio budućnost".

* En Ričards ( Richards), bivša guvernerka Teksasa je o bivšem američkom predsjedniku Džordžu Bušu Mlađem rekla sljedeće: "Jadan Džordž, ne može protiv sebe. On je rođen sa srebrnim stopalom u ustima".

* Lindon Džonson (Lyndon Johnson), bivši američki predsjednik je o drugom bivšem predsjedniku SAD Džeraldu Fordu (Gerald) rekao da je on dobar momak, ali da je previše igrao fudbal (američki fudbal) bez kacige". Očigledno da nije baš bio oduševljen njegovom politikom i odlukama koje je donosio. 

* Sirijski ministar odbrane general Mustafa Tlas (Tlass), poznat po svom oštrom jeziku, izazvao je diplomatski skandal kada je 1999. tadašnjeg palestinskog lidera Jasera Arafata nazvao "sinom 60.000 ku*vi".

Bivši predsJednik Urugvaja Hose Muhika (José Mujica) je 2013. godine uvrijedio tadašnju predsjednicu Argentine Kristinu Kiršner ( Cristina Elizabet Fernández de Kirchner) i njenog muža, koji također bio predsednik Argentine.

- Luda vještica je još gora od njenog zrikavog čovjeka - rekao je Muhika na jednoj konferenciji za štampu.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.