INOVACIJE

Futuristički automobili predstavljeni u Kini

BMW, Mercedes i Volkswagen najpoznatiji proizvođači

Vozila budućnosti. Arhiv

M.B.

19.4.2019

Na ovosedmičnom "Shangai'' sajmu automobila jedna od najzanimljivijih tema je proizvodnja električnih automobila s najmodernijim mobilnim rješenjima. Očekuje se da Kina postane "laboratorij“ ovih koncepta. Svi se slažu da je Kina idealna zemlja za istraživanje tih tehnologija. Ogromni gradovi i milioni stanovnika spremni su prihvatiti ove inovacije.

Da bi stekli prednost na tržištu, proizvođači se takmiče u uvođenju najmodernijih tehnologija i dizajnima koji u najmanju ruku izgledaju futuristički.

- Ne možemo samo izmisliti električne automobile. Moraju biti "pametni" i međusobno povezani – rekao je Zao Guoking, potpredsjednik kineskog giganta ''Great Wall Motors''.

Za ove namjere potrebno je više prostora da bi se udobnije smjestili odrasli putnici, koji neće skoro nikako direktno utjecati na vožnju, te smatraju da porodična vozila nisu adekvatno rješenje.

Neki proizvođači se, također, žele uključiti u razvoj novih tehnologija, ponajviše iz Njemačke: BMW, Mercedes i i Volkswagen, koji nude svoje usluge u kineskim gradovima Čengduu i Šangaju. 

Naglašavaju da dosadašnji broj narudžbi nije dovoljan da bi se krenulo u serijsku proizvodnju.

Očekuju da ova automobilska revolucija uskoro preuzme tržište te da će u skorijoj budućnosti vozila bez vozača zamijeniti standardna vozila, a to se posebno očekuje u velikim gradovima, gdje su ove tehnologije najpogodnije.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.