ZANIMLJIVOSTI

Zamislite želju, možda se i ostvari: U noći između 12. i 13 avgusta imat ćete priliku uživati u meteorskoj kiši

Perseidi su, zapravo, ostaci komete 109 P/ Swift-Tuttle koja je otkrivena daleke 1862. godine

Meteorska kiša: Najpopularnija astronomska pojava. Ilustracija / Društvene mreže

E. Š. / Avaz.ba

8.8.2019

U noći između 12. i 13. avgusta imat ćemo prilike uživati u meteorskoj kiši, mada bi kompletan užitak mogao "pokvariti" pun Mjesec, pa će meteorska kiša biti teže vidljiva.

Ipak, nemojte preskočiti da i ovog avgusta zamislite želju.

Perseidi su, zapravo, ostaci komete 109 P/ "Swift-Tuttle" koja je otkrivena daleke 1862. godine. Naša planeta na svom putu oko Sunca svake godine prolazi kroz ove ostatke.

Meteorska kiša jedna je od najpopularnijih astronomskih pojava. Mali kamen iz svemira pod određenim uglom uranja u Zemljinu atmosferu u kojoj se dezintegrira uz ogromno oslobađanje energije koju mi na Zemlji vidimo kao svjetlosnu pojavu. Popularnost određene periodične kiše meteora zavisi od broja meteora koje možemo vidjeti tokom maksimuma.

Zahvaljujući činjenici da se Perseidi pojavljuju ljeti, pa ih je najlakše i vidjeti, spadaju u najpopularnije, iako nisu jedini.

Ove godine, ipak, pun Mjesec će na nebu zasijati 15. avgusta, a sedmicu prije toga postaje sve sjajniji i dominantniji. U noći vrhunca Perseida, on će biti osvjetljen 92 posto, što će učiniti sve, osim najvećih zvijezda, teško uočljivim, piše "Business insider".

Meteorska kiša, inače, traje od 24. jula i očekuje se da će se u noći vrhunca na nebu vidjeti 60 meteora u jednom satu.

U noći između 12. i 13. avgusta, poslije ponoći, potražite ih na sjeveroistočnom dijelu neba, mada se mogu pojaviti bilo gdje.

Možda ih neće biti 60 u "jatu", ali ako ih bude i 20 dovoljno je da se zamisli želja. 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.