HONG KONG Zgrada od 68 spratova

Spajdermen uhapšen nakon što se popeo na neboder i okačio zastavu pomirenja

Uspeo se bez zaštitnog pojasa

I. K. / Avaz.ba
16.08.2019 10:27

Penjač Alen Robert (Alain), poznat po nadimku "Francuski Spajdermen", popeo se na neboder od 68 spratova u Hong Kongu da bi podigao zastavu koja predstavlja simbol pomirenja Kine i Hong Konga

On je veliki transparent razvio na "Cheung Kong Centeru", koji je smješten u centralnom poslovnom okrugu, a na koji se popeo koristeći se golim rukama, bez zaštitnog pojasa. 

Na transparentu se kineska zastava nalazi u lijevom uglu, a zastava Hong Konga na desnom. Ispod njih je slika dvije ruke, žute i crvene boje, koje se rukuju na bijeloj pozadini, koja označava mir.

Nakon što se popeo na neboder, Robert je uhapšen i odvezen u obližnju policijsku stanicu. Inače, to je treći put da se on popeo na centar koji je u vlasništvu "Cheung Kong Holdinga", prenose svjetski mediji. 

Robertu je u avgustu 2018. godinu izrečena zabrana penjanja na zgrade u toj bivšoj britanskoj koloniji, ali je ta zabrana istekla prije dvije sedmice.

Inače, u Hong Kongu se već neko vrijeme organiziraju protesti protiv zakona o izručenju Kini, a kasnije su se proširili i na druge demokratske zahtjeve koji su im obećani 1997. godine, kad je Kina preuzela tu teritoriju, koja je nekada bila britanska kolonija. 

Komentari

NA VRH