HOW TO...

Kako napraviti američke palačinke na jednostavan način

Za pravljenje ovog deserta potrebno je ukupno 25 minuta

Američki palačinci. Arhiv

A. P. / Avaz.ba

12.9.2019

Američki palačinci su jedna od najukusnijih poslastica i velik broj porodica na američkom kontinentu ih često pravi za doručak. Ono što ih razlikuje od običnih palačinaka je to što je njihovo tijesto deblje, i ne zamotavaju se nakon što ih se premaže eurokremom ili marmeladom. Također, često su servirani sa medom, voćnim ili čokoladnim prelivom, bobičastim voćem i šlagom.

Za pravljenje američkih palačinaka potrebno je ukupno 25 minuta.  

Potrebno Vam je: 150 grama brašna, pola kašičice soli, jedna velika kašika praška za pecivo, jedna kašičica šećera, 225 mililitara mlijeka, jedno jaje, kriška istopljenog putera i ulje ili puter za prženje. Od ukupne smjese se može napraviti 15 palačinaka.

1. U jednu posudu promješajte brašno, sol, prašak za pecivo I šećer. U sredini napravite prazninu. U tu prazninu naspite mlijeko, ubacite jaje i istopljenu krišku putera. Smjesu dobro promješajte dok tijesto ne za palačinke ne postane glatko.

2. Zagrijte tavu na srednje jakoj vatri. Lagano je namažite maslacem ili biljnim uljem. Da biste provjerili je li tava dovoljno vruća, stavite malo vode na tavu. Ako ispari, tava je spremna. Zamijesite tijesto za palačinke u tavu.

3. Pržite svaki palačinak dok se na površini ne pojave mjehurići, a rubovi ne postanu blago suhi. Okrenite svaki palačinak i pržite ga sa druge strane oko minute ili dvije, dok ne dobije zlatno smeđu boju.

4. Nakon što su isprženi, palačinke poslužite vruće uz svoje omiljene prelive, poput voćnih sirupa, šlaga i svježih bobica. Uživajte!


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.