ZANIMLJIVOSTI Parovi koji se češće ljube su sretniji

Ljekovita nježnost poljupca: Jača imunitet, otklanja stres i ublažava bolove

Zahvaljujući njima, koža lica dobija ljepši izgled

J. A. / Avaz.ba
19.09.2019 15:55

Tokom 60 sekundi ljubljenja sagori 26 kalorija

Foto: Ilustracija

Parovi koji se češće ljube su sretniji od onih koji poljupcima ne pridaju mnogo značaja. Istraživanja pokazuju da ta vrsta nježnosti jača vezu i da je na duže staze čuva od gubitka strasti.  Stručnjaci navode i drugu stranu priče. 

Naime, tokom samo 60 sekundi ljubljenja sagori se 26 kalorija, a čak 1.560 ako se poljupci “oduže” do sat vremena. Zahvaljujući njima, koža lica dobija ljepši izgled, jer “upošljavaju” 34 mišića, pojačavajući tonus čineći nas mlađim i svježijim. 

Ali oni nisu samo u službi ljepote i vitkosti, već i općeg zdravlja.

Stručnjaci tvrde da ljubljenje jača imunitet, djeluje protivupalno, ublažava bolove, poboljšava cirkulaciju, otklanja stres, spriječava nastanak karijesa.

Endorfin, hormon koji se luči tokom dodira usana i jezika, djeluje i do 200 puta snažnije od morfijuma. To je odgovor na pitanje zašto se poslije ljubljenja osjećamo opuštenije i raspoloženije, oslobođeni bola, naročito glavobolje.

Međutim, francuski poljubac je u isti mah i prijetnja zdravlju, jer tokom njega može da se prenese 280 vrsta bakterija. Ako traje dugo, razmijeni se i do deset miliona. Mononukleoza je također moguća posljedica ljubljenja.

Komentari

NA VRH