MINUTA Bakir Hadžiomerović

SDA lider opozicije!

Smjena Sebije I. predstavljat će nulti prioritet buduće vlasti

Piše: Bakir Hadžiomerović
11.10.2018 10:00

Nakon drumskog razbojništva realiziranog uz asistenciju Irene Hadžiabdić i ljudskih ostataka iz CIK-a, Stranka demokratske akcije na konto je nagurala dvjestotinjak hiljada glasova. U odnosu na prethodne izbore, interesna grupacija porodice Izetbegović ostala je bez trećine svojih glasača. Nije šala, skoro sto milja...

Mada su već proslavili organizirano nasilje nad demokratijom (stranačkim zastavama, vatrometima, klicanjem velikom vođi i tekbirima u izbornoj noći), vrlo je izvjesno da će SDA na kraju ostati kratkih rukava. To dokazuju brojke i slova preliminarnih rezultata.

Zato je predsjednik SDP-a Nermin Nikšić odlučio biti odgovorniji od Zlatka Lagumdžije prije četiri godine. Koji je, narod zna, te kobne 2014. unaprijed kapitulirao prepuštajući svom intimusu Bakiru I. da na miru i bez političkog pritiska zajaše na pozicije.

Počeo je, dakle, Nikšić okupljati buduću vladajuću koaliciju. Iz prvih reakcija jasno je kako su lideri različitih stranaka itekako zainteresirani da pošalju SDA u opoziciju. Objektivno, to je moguće učiniti u pet kantona, a uz konkretan dogovor sa HDZ-om (bez kojeg se svakako ne može formirati vlast), jednako je ostvarivo i na nivou FBiH.

U ovom trenutku, Nikšićeve stavove dijele lideri Naše stranke, Naroda i pravde, A-SDA, SBB-a, PDA, Nezavisnog bloka... Radi se o partijama koje su zajedno osvojile neuporedivo više parlamentarnih mandata od prilično izolirane i nepoželjne vladajuće stranke. Pravedno je, zaista, Izetbegovićeve sjecikese adekvatno kazniti za užasnu četverogodišnju vlast i naknadno kidnapovanje demokratije.

Konačno, najveća gubitnica postizbornih pregovora i novih kadroviranja mogla bi postati „prva dama SDA“. Kojoj se nakon nezasitih, navodno čak i premijerskih ambicija, zaljuljala i ona poklonjena, nezaslužena fotelja u Koševskoj bolnici. Smjena Sebije Izetbegović nesumnjivo će predstavljati nulti prioritet buduće vlasti.

P. S. Nekidan je Željko Komšić nezainteresirano izjavio da Demokratska fronta ostaje u opoziciji. Međutim, izgledne šanse za formiranje vlasti bez SDA mogle bi ga izvesti na neugodnu čistinu. Jer pravo pitanje glasi: Da li će Komšić vraćati dugove Izetbegoviću ili svojim biračima?   

NA VRH