MINUTA

Krivoumlje u sabornici

Udruženi antihaški poduhvat realiziran je uz punu saglasnost zvaničnog Zagreba

Piše: Bakir HADŽIOMEROVIĆ

28.1.2019

Nekoliko stotina pristaša nevladine organizacije poznatije kao Hrvatski narodni sabor, na vikend-zasjedanju sjevernokorejskim su manirom, uz jedan zalutali suzdržani glas, Draganu Čoviću obnovili mandat velikog vođe. Iskazana podrška bila je očekivana s obzirom na to da (valjda u skladu s eurodemokratskim principima) predsjednik HDZ-a nije imao raspoloživih protukandidata. Nek' je sretno i berićetno, hairli i učinkovito!

Ipak, kolektivna ekstaza u sabornici nastupila je tokom neponovljivog civilizacijskog sunovrata i plebiscitarnog odbacivanja pravosnažnih presuda Haškog tribunala, izrečenih vojno-političkom rukovodstvu paradržave Herceg-Bosna. Pazite, molićulijepo, kako zanesenjaci rezonuju: “Odbacujemo kvalifikacije Međunarodnog kaznenog suda za bivšu Jugoslaviju o udruženom zločinačkom pothvatu koje se neutemeljeno i nepravedno pripisuju Republici Hrvatskoj, HRHB i HVO-u.  

Takva zlonamjerna kvalifikacija se koristi za pokušaj ostvarenja ratnih ciljeva jedne od strana u ratu u BiH i eliminiranja hrvatskog naroda kao političkog subjekta.” 

Ne treba dvaput pogađati da se u “jednu od strana u ratu” svrstavaju baštinici tekovina odbrane BiH od oružane agresije, njenog teritorijalnog čerupanja i krvoločne okupacije. Deklarativno su osumnjičeni kako u zavjereničkoj koaliciji s haškim sudijama nesretnim haenesovcima uskraćuju neotuđivo pravo na veličanje vlastitih zločinaca. Da zbilja nije tragičan, bio bi to imbecilan zaključak. U klasičnom maniru neprevaziđenog Bože Ljubića. 

Inače, udruženi antihaški poduhvat realiziran je uz punu saglasnost zvaničnog Zagreba, čiji su predstavnici - vidi se i sa Markova trga - egzaltirano aplaudirali usvajanju sramne Deklaracije. Teško je, naime, zamisliti kakve bi posljedice uslijedile da se, naprimjer, slična svinjarija dogodila u Njemačkoj. Pa da su političari iz tamošnje vladajuće stranke jednoglasno pljunuli na presude nacističkim generalima i Hitlerovim ubicama iz prošlog velikog rata. Budite sigurni, takvu dramu ne bi preživio ni teatralni Slobodan Praljak. Umro bi od muke i zločinačke ruke...

Vezane vijesti
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.