MINUTA

Trst je naš!

Svi regionalni redikuli imaju istu dijagnozu - hronični antititoizam

Piše: Bakir HADŽIOMEROVIĆ

13.2.2019

Čim je demokratski izabralo za predsjednicu Republike Hrvatske, Kolinda Grabar-Kitarović pred tv kamerama će slavodobitno izbaciti bistu Josipa Broza s Pantovčaka.  

„Tito je komunistički diktator. Kao domoljub smatram da mu nije mjesto u uredu predsjednice, uz našu trobojnicu i šahovnicu.“ I tako je antifašizam neslavno protjeran iz hrvatske vlasti. Ne ponovilo se!

Potom će političku scenu u susjednoj zemlji okupirati zapušteni desničari, šatoraši, lovci na orjunaše, generalski zborovi, presuđeni ratni zločinci, poklonici ustaškog pokreta i publika Marka Perkovića Thompsona.

I dok raspojasani lokalni polusvijet vlastitu domovinu pretvara u sumornu nasljednicu NDH, iz Evropske unije stižu dramatična upozorenja o eskalaciji fašizma i srednjovjekovne ksenofobije u Lijepoj našoj. I taman kad su nasred splitske rive crnokošuljaški Kolindini glasači zalutale beogradske vaterpoliste mirno i dostojanstveno pobacali u februarsko more, oglasio se predsjednik Evropskog parlamenta Antonio Tajani: „Živio Trst, živjela talijanska Istra, živjela talijanska Dalmacija. Talijanski narod su ubijali oni koji su na uniformi nosili crvenu petokraku, ubijeni su jer nisu ispustili našu trobojnicu. Kao talijanski domoljub smatram da je Tito komunistički diktator!“

Prilično hrabro za razboritog Talijana. I u bobu jednako skandaloznim stavovima hrvatske predsjednice glede Titovog naslijeđa. To je valjda konkretan pokazatelj da svi regionalni redikuli imaju istu dijagnozu - hronični antititoizam.

Privatni idol hrvatskih političkih šovinista iz oba balkanska HDZ-a, zove se Ante prezime mu znate, trećinu je današnje teritorije Hrvatske (uime uspostavljanja kvislinške tvorevine te užasavajućeg genocida od Jasenovca do Gradiške Stare) prije sedamdeset i osam godina velikodušno poklonio Musolinijevim falangistima.  

Stoga nije moralno utemeljeno da aktuelni sljedbenici ustaškog pokreta galame i prave dreku jer je tamo neki desničarski žabar podsjetio na historijsku činjenicu prema kojoj su Istru, Kvarner i Dalmaciju od fašističkog jarma oslobodili Titovi partizani. Prioritetnije je, jelte, u prvom danu predsjedničkog mandata ukloniti Maršala sa pijedestala. Što bi rekli antifašisti: Trst je naš! A srednji prst je vaš.

Vezane vijesti
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.