MINUTA

Nacizam kroz igru i pjesmu

Idiota i krivih drva na ovim prostorima nikad neće usfaliti

Piše: Bakir HADŽIOMEROVIĆ

5.3.2019

U normalnim, civiliziranim društvima, maškare zabavljaju ljude. Na balkanskim geografijama, međutim, tradicija se postepeno pretvorila u nekažnjenu demonstraciju zla i promociju mržnje. Prije nekoliko dana, u program Hrvatske televizije pozvalo je kretene odjevene u nacističke uniforme. 

Primitivnom voditelju poprilično primitivne emisije nije zasmrdilo ni to što su pred masovnim auditorijem “wermahtovci” izveli i skladbu “Za dobra stara vremena”, prizivajući, valjda, četrdesete godine prošlog stoljeća, kad su fašisti marširali širom zločinačke NDH.    

Pripisati dotičnu provokaciju očajno neslanom humoru bilo bi i pogrešno i opasno. Jer, revija njemačkih uniformi i šljemova iz Drugog svjetskog rata (izvučenih iz prašnjavog fundusa nekog zapuštenog pozorišta, a moguće i iz privatnih kolekcija rasprostranjenih nacinostalgičara) u udarnom terminu javne televizije, otvoreni je poziv na linč antifašističkih tekovina u Lijepoj našoj.

Nažalost, zvanične institucije u susjednoj državi još nisu sankcionirale odgovorne za veličanje nacizma, a tek rijetki glasovi razuma usuđuju se osuditi bolesni medijski nastup. Tokom karnevalskih okupljanja održanih diljem Hrvatske, u predgrađu Splita spaljena je lutka u (ob)liku saborskog zastupnika tamošnje srpske manjine Milorada Pupovca. I dok je bivši kumrovački đak gorio k'o baklja ivanjska, svjetina će euforično odobravati čin egzekucije mrskog političkog uljeza koji, eto, kvari sliku etnički čiste i rasno oplemenjene domovinske skupštine.  

Nisam, kažem, primijetio da je uglednicima iz vladajućeg HDZ-a zasmetalo spaljivanje njihovog koalicionog partnera, ali u svakom slučaju, lutkarski je Pupovac nestao u dimu lomače pomahnitalih “tuđmanista”.

A da ni hercegovački desničari ne zaostaju za hrvatskim redikulima, po ko zna koji put dokazano je na potezu od Čapljine do Ljubuškog. Tamo je opet besprizorno udarilo na Željka Komšića nakon što mu je prošle godine morbidno priredilo dženazu. Osim toga, odvratno je i nedopustivo izvrijeđan kompletan bošnjački narod u festivalskoj režiji kockastoglavih falangista. Džaba je, raja, idiota i krivih drva na ovim prostorima nikad neće usfaliti.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.