MINUTA

Pakt pozicija!

Vijeće ministara BiH zvanično je zaglibilo u živo blato

Hadžiomerović. Avaz

Piše: Bakir Hadžiomerović

23.7.2019

Iako se vjerski velikodostojnici ne bi smjeli petljati u (dnevno)političke poslove, angažman ovdašnjeg „pastirskog establišmenta“ odlučujuće utječe na izborne rezultate. Tako će, nažalost, još zadugo ostati, jer Bosna i Hercegovina demokratija je u pokušaju - sekularna na papiru, sakralna na terenu.  

Ipak, duhovni autoriteti ponekad nedjeljom iskorače iz uobičajene matrice javnog djelovanja, pa nas kolektivno iznenade kritičkim osvrtom na postupke nacionalističke kvazielite koja ovom zemljom, poznato je, decenijama neuspješno rukovodi i komanduje. Tako je i kardinal Vinko Puljić nedavno u „Avazu“ potvrdio da bh. vlast ne radi za narod, već za uske partijske interese.

„Vladajuće strukture samo uvažavaju podobne iz svoje stranke, a druge ignoriraju. To nije rad za narod, nego stranački interesi. Stranka i politika služe narodu, a ne da upotrebljavaju narod za svoje interese. Ako se usprotiviš, onda ili počnu stizati pisma ili poruke, ili na portalima počne javno linčovanje. To je ružna aktivnost, koju sam doživio.“

Nema se šta posebno dometnuti kardinalovoj konstataciji. Osim da bi, eto, vrijedilo navesti i imena političkih intereždžija koji nam kožu oguliše. I dok kardinal protokolarno ruži i upozorava, državne su institucije dospjele u raspadajuću fazu. Predsjedništvo BiH tragično je podijeljeno, Državni parlament ne postoji, a Vijeće ministara mjesecima tavori u nedefinisanom mandatu.

Nakon nekoliko neuspješnih pokušaja, predsjedavajući Denis Zvizdić ponovo je zakazao sjednicu državne vlade te za raspravu predložio optimističnih šezdesetak tačaka dnevnog reda. Ali, kako sada stvari stoje, džaba je krečio. 

Naime, klimoglavci Dragana Čovića, od Bevande do gemišta Pendeške i Grubeše, po direktnom nalogu Milorada Dodika dosljedno opstruiraju sudjelovanje u aktivnostima posrnule Zvizdićeve nevladine organizacije. Bez legalno usvojenog budžeta, uskraćeno čak i za odluku o privremenom finansiranju, Vijeće ministara BiH zvanično je zaglibilo u živo blato. I niko se od nadležnih zbog toga posebno ne uzbuđuje. Osim zaposlenika državnih institucija koje će nacionalistički reformatori do daljnjeg kutarisati ličnih dohodaka. Pakt sa šejtanom je, dakle, lansiran.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.