MINUTA

Peta lična Mirze T.

Piše: Bakir Hadžiomerović

26.7.2019

U Bosni i Hercegovini para vrti gdje burgija neće, a bliskost vladajućem establišmentu odskočna je daska odakle samo nebo postaje granica. Na to je valjda računao i penzionisani košarkaš Mirza Teletović kada se s ocem Šabanom zalaufao u zidanje mini hidrocentrale na rijeci Doljanki kod Jablanice. 

Prijateljske veze sa općinskim sjecikesama otac i sin Teletović (zlo)upotrijebili su za brzopotezno dobijanje potrebnih dozvola, a nije im, vala, zapinjalo ni na federalnom nivou. Ministarstvo okoliša i turizma, kojim rukovodi SBB-ova Edita Đapo, jednako kao i Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede na čelu sa Šemsudinom Dedićem iz SDA, slavnim su investitorima na raspolaganje ustupili sve postojeće resurse. Lišena uobičajenih procedura namijenjenih običnim smrtnicima, rješenja za Teletoviće štancana su preko reda, nerijetko i u potpunom neskladu sa prethodno usvojenim pravilima nadležnih institucija. Kako kažu, samo budale ne mijenjaju mišljenje. Zahvaljujući hercegovačkim hidropotencijalima, Đapo i Dedić definitivno su pokazali da nisu budale.

Nakon što su građevinske mašine okupirale živopisni kanjon dislocirajući rijeku iz prirodnog korita zajedno sa raspoloživim ribljim fondom, stanovnici obližnjih naselja pokrenuli su iscrpljujuću građansku akciju spašavanja Doljanke. Organizirali su proteste, potpisivali peticije, obilazili medije, pisali apele... Pokazalo se, uzalud! Radovi su dodatno intenzivirani. U ime oca i sina. I kapitala svetoga.

U jednom takvom danu, dok je raja očajnički pokušavala odbraniti svoju rijeku, Teletovići angažiraju lokalne hrmpalije da zaposve uguše pobunu, rastjeraju prosvjednike te nasilno osiguraju gradilište. Zbog navodnog ugrožavanja investicije, otac i sin, bilesi, protiv unesrećenih ljudi podižu i tužbu. Ipak, sud je nedavno poručio kako je obojica mogu okačiti mačku o rep.

Da se razumijemo, Mirza Teletović ostvario je veliku sportsku karijeru. Međutim, već u prvoj četvrtini nove životne utakmice fasovao je petu ličnu grešku. Jer, nije samo važno zvati se Mirza i igrati košarku da bi postao Kinđe.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.