MINUTA

Nečasne titule

Bh. geografiju učestalo koriste za ostvarenje prljavih unutrašnjopolitičkih ciljeva

Bakir Hadžiomerović. Avaz

Piše: Bakir Hadžiomerović

2.8.2019

Golema afera potresa Srbiju! Režimsko-medijski trudbenici ovih dana beskompromisno raskrinkavaju opasnu zavjeru kontra predsjednika Aleksandra Vučića. Glasine, naime, kruže kako neimenovana folk pjevaljka i stanoviti harmonikaš ne žale zarađenih para za pakleni plan uništenja velikog vođe te vladajuće Srpske napredne stranke.  

„Godinama su pjevačica i harmonikaš obrtali milione na estradi i u TV biznisu, a leđa im je čuvao političar koji se prije nekoliko godina potpuno povukao s javne scene. U toj svojoj zajedničkoj firmi oni fiktivno zapošljavaju ili angažuju na izmišljenim projektima javne ličnosti koje se eksponiraju izjavama protiv Vučića i njegovih saradnika.“ Vjerujte mi, baš ovako piše.

I dok na domaćem terenu herojski ratuje protiv glazbeno-opozicionih snaga udruženih sa stranim plaćenicima, srbijanski predsjednik u Bosni i Hercegovini stoji zadivljujuće stabilno. Počasnim nagradama nedavno je okićen u Bijeljini, Drvaru, Sokocu. Poštovanje okoline izaziva zbog nesebične brige za golubove i sirotinju. 

Zato što pasivnim krajevima obeća(va) humanitarnu i političku pomoć, milionske donacije i infrastrukturne sanacije. Gotive ga narodne mase jer je prevalio trnoviti put od nekadašnjeg nosača gajbi do nedodirljivog vladara i državnog upravnika. Na kraju krajeva, naročito slobodarski Sokolac ne bi smio zaboraviti Vučićevu predratnu i ratnu ulogu unutar zone odgovornosti zloglasnog sarajevsko-romanijskog korpusa BPC, ali to je već neka druga tema.

Sarajevski sociolog dr. Dino Abazović upozorava da se BiH odavno ne citira kao subjekt, nego kao objekt određenih politika. U malignom projektu takozvanog „objektiviziranja“ društvene stvarnosti moguće je, eto, da beogradski zvaničnici, jednako kao i autoriteti u Zagrebu, bh. geografiju učestalo koriste za ostvarenje prljavih unutrašnjopolitičkih ciljeva. 

Potpuno je, stoga, svejedno slijede li obračuni sa pjevaljkama i harmonikašima u Srbiji, ili jugoslovenčinama i komunjarama u Hrvatskoj, računi će se zvanično fakturisati Sarajevu. A počasne titule, poput friških Vučićevih, tek su začini za dodatno zakuhavanje bosanskohercegovačkog lonca.  

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.