MINUTA

Kuraženje i bulažnjenje

Minuta Bakir Hadžiomerović. Avaz

Piše: Bakir Hadžiomerović

19.8.2019

Zato što je sporan NATO, Milorad Dodik ponovo zakuhava odnose sa gostujućim diplomatima u Bosni i Hercegovini. Udara (na)opako, dejstvuje neselektivno. Teške verbalne plotune ispaljuje na Američku, Britansku i Njemačku ambasadu, a Uredu visokog predstavnika najavljuje sudbinu Atlantide. Ukratko, Dodik strane namjesnike optužuje za organiziranu zavjeru usmjerenu protiv Republike Srpske i nezaštićenog srpskog naroda.  

Nedavno se, tako, umjesto na ranije dogovorenom sastanku s Amerikancima u Sarajevu, ukazao na Jahorini s ruskim ambasadorom. Ipak, vlasnik RS ovih dana pokazuje neumjerene znakove nervoze. Jer, da se ne lažemo, čak ni blentavi Rajko Vasić nije toliko ograničen da ne bi bio svjestan kako neobavezujuće rusko kuraženje uz besplatni ručak pomaže samo na kratk(oročn)e staze.

I dok se Dodiku iz OHR-a zvanično fakturiše nedozvoljeno antidejtonsko djelovanje, a Vašington i Brisel nezvanično najavljuju dodatne sankcije i administrativne šljage, iz privatne su udruge dragovoljaca Dragana Čovića, poznatije pod kodnim nazivom Hrvatski narodni sabor, osuli paljbu na tradicionalnog neprijatelja. Ako se, dakle, haenesovce pita, neprihvatljivi je Željko Komšić, a ne Čovićev partner iz Laktaša, dežurni razarač ustavnopravnog poretka dejtonske (polu)države.

Ničim izazvani napad na čelnika Demokratske fronte, međutim, otkriva i lukavu propagandnu strategiju HDZ-SNSD koalicije da se, što bi rekla Željka Cvijanović, političko Sarajevo, a posredno i zagovornici građanskog koncepta ovdašnjeg društva, kontinuirano medijski razapinju dok napokon ne pristanu na etničku podjelu države.

Zbog toga, uostalom, Komšić, ali i drugi (pro)bosanskohercegovački političari, predstavljaju nerješiv problem za lokalne nacionalističke mutikaše. U sramotnom saopćenju HNS-a aktuelni predsjedavajući Predsjedništva BiH oklevetan je kao „predvodnik osmišljene unitarističko-šovinističke političke agende, čiji je glavni cilj ustavno, pravno i političko dekonstituiranje Hrvata“.

Zamislite, čak ni MP Thompson ne bi sastavio odvratniji spin. Da nije tragično, bilo bi, naravno, tragikomično! 

Vezane vijesti
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.