KOLUMNE

Savjestan građanin

Ličnost dana Mirsad Kebo

F. K.

16.1.2015

Potpredsjednik Federacije Mirsad Kebo, ma šta ko o njemu mislio, ponaša se, u najmanju ruku, kao savjestan građanin. Dokumente i saznanja o događajima za koje postoji sumnja da su kršenje zakona dostavlja nadležnim organima. 

To što, kada su u pitanju ratni zločini, dokazi iz dokumentacije teško optužuju, između ostalih, i Šefika Džaferovića, predsjedavajućeg Predstavničkog doma Parlamenta BiH iz SDA, nije Kebina krivica. Niti je potpredsjednik FBiH ikome presudio, već je uradio ono što bi morao uraditi svaki građanin, a posebno funkcioner - sa saznanjima upoznati policiju ili tužilaštvo. 

U novoj turi dokumenata koje je predao jučer, kako je navedeno, nalaze se dokazi o zloupotrebama ogromnih količina doniranog novca iz cijelog svijeta, koji je tokom agresije na BiH stizao u našu zemlju. I ovog puta, sa zloupotrebama se povezuju pojedinci iz SDA. I opet, nije to do Kebe, nego do dokumenata.   

Panika i frustracija kojom se rukovodstvo njegove dojučerašnje stranke obrušilo na njega samo dodatno izazivaju sumnju i nelagodu. Onaj ko nema oraha u džepu, nema ni razloga za brigu. Jer, Kebo nije tužilac s političkim vezama pa da može montirati proces ili nekome naštetiti bez dokaza. 

Dokumenti i informacije dostavljeni su Tužilaštvu BiH, koje ima odgovornost i obavezu prema njima postupiti zakonito, pokrenuti istragu ili ih odbaciti. Štaviše, da Kebo nije ovako postupio, u pravnoj državi neko bi ga, možda, teretio za saučesništvo u skrivanju informacija o krivičnim djelima.     

 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.