KOLUMNE

Alim za primjer

Ličnost dana Hafiz Mensur ef. Malkić

Autor:E. H.

26.9.2015

Na posljednjoj sjednici Rijaseta Islamske zajednice u BiH održanoj u Sarajevu 23. septembra ove godine članovi Rijaseta dali su saglasnost da se hafiz Mensur ef. Malkić imenuje za direktora Gazi Husrev-begove medrese u Sarajevu. To je ujedno i vrhunac dugogodišnjeg upornog rada efendije Malkića.  

Biti imenovan za direktora tako bitne obrazovne institucije nije mala stvar, ali i životni put efendije Malkića nije bio nimalo lagan. Radi se o čovjeku za kojeg će većina imati samo riječi hvale te nema sumnje da će i ovu, kao i prethodne funkcije, obavljati časno, pošteno i uspješno.

Hafiz Mensur ef. Malkić rođen je 11. maja 1970. u Gornjim Dubravama, Živinice. Gazi Husrev-begovu medresu u Sarajevu završio je 1988. godine te je nakon radio kao mujezin u Zagrebačkoj džamiji do 1989., a zatim kao imam, hatib i mualim u Avdibašićima (Tuzla) do oktobra 1990. godine.

Za vrijeme agresije na BiH Malkić je obavljao dužnost imama, hatiba i mualima u Sultan Ahmedovoj džamiji u Bugojnu. Diplomirao je na Fakultetu islamskih nauka u Sarajevu 1997. godine, a od aprila 1998. radi kao profesor kiraeta u Begovoj medresi, a ujedno i kao imam u Begovoj džamiji.  

 

 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.