KOLUMNE

Poruke ohrabrenja

Ličnost dana Kristijan Helbah

S. D.

3.1.2016

Poruke koje je Kristijan Helbah (Christian Hellbach), ambasador Njemačke u BiH, uputio bh. građanima povodom Nove 2016. godine zasigurno su među najljepšima koje ovih dana upućuju domaći i strani zvaničnici. Posebno zbog toga jer ulijevaju nadu i optimizam da u BiH sve može krenuti nabolje. 

Iako svjestan frustracija bh. građana izazvanih dugogodišnjim krizama i zastojima na svim poljima, njemački diplomata je u izjavi za naš list kazao kako ne sumnja da se Bosna i Hercegovina može promijeniti nabolje. 

Ove riječi imaju posebnu težinu i izuzetno su važne zbog toga što ambasador Helbah potcrtava da, osim iskustava iz 2015. godine, kada je otkočen reformski put BiH, aktuelni političari u BiH rade i na stvaranju boljih uvjeta za sve građane, što mora donijeti napredak. 

Uz obilje optimizma i vjere u sve potencijale i resurse BiH ambasador prijateljske Njemačke u BiH izrekao je i važne poruke samim građanima. 

- Budite odgovorni, ne predajte se rezignaciji, strahovima i predrasudama - kazao je, između ostalog, njemački ambasador u našoj zemlji. 

Helbah je ambasador Njemačke u BiH od 2014. godine, a prije toga bio je u diplomatskim misijama u Srbiji i Kolumbiji. Rođen je 1959. u Meksiku. Oženjen je i otac jednog djeteta.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.