LIČNOST DANA

Neprevaziđena “Žaba”

Predstava će večeras na sceni Kamernog teatra 55 biti izvedena po 250. put

Jukić: Potpisuje režiju

Piše: E. B.

26.12.2018

Kultna predstava “Žaba” večeras će na sceni Kamernog teatra 55 biti izvedena po 250. put. Premijeru je doživjela prije 10 godina u sarajevskom Domu policije i od tada je izvedena u brojnim zemljama svijeta.  

Osim fenomenalne glumačke ekipe, koju čine Emir Hadžihafizbegović, Mirsad Tuka, Aleksandar Seksan i Moamaer Kasumović, za uspjeh kultnog projekta itekako je zaslužan reditelj Elmir Jukić.

Prema tekstu Dubravka Mihanovića, napravio je i više nego dobru priču. Jukić je, kao i glumačka ekipa, dobivao nagrade na brojnim festivalima, a predstava je 2016. godine pretočena u igrano filmsko ostvarenje.

“Žaba” je priča o svima, ljudima današnjeg vremena, o dobu nerazumijevanja, usamljenosti i potrazi za ljubavlju i smislom. Predstava skoro hirurški precizno dijagnosticira vrijeme uz pomoć likova koji se snalaze u vrijeme promijenjenih vrijednosti. To je, prije svega, priča o problemu nepostojanja komunikacije i nemogućnosti da čujemo tuđe mišljenje.

Jukić je rođen 1971. u Sarajevu. Završio je 2000. režiju na Akademiji scenskih umjetnosti u Sarajevu, na kojoj j danas predavač. Režirao je jednu od najgledanijih TV serija u regiji "Lud, zbunjen, normalan".

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.