LIČNOST DANA Aleksandar Hemon

Sarajevski kvalitet

Autor teksta prema kojem je nastala predstava “Knjiga mojih života”

E. B.
16.03.2019 07:00

Hemon: Živi u Čikagu

Otkad je 2017. predstava “Knjiga mojih života”, u režiji Sabrine Begović-Ćorić, premijerno izvedena u Kamernom teatru 55, postala je neizostavan dio njegovog repertoara.

Jasno je da su tekst pisca Aleksandra Hemona i njegov povratak iz Čikaga u Sarajevo ovom pričom oduševili bh. publiku, koja skoro svako igranje isprati s emocijama.  

Naredni termin je 25. mart, a po ko zna koji put svoje glumačko umijeće pokazat će Boris Ler, Maja Izetbegović, Amar Selimović, Sabit Sejdinović... Da predstava živi skoro dvije godine, pokazuju i brojna gostovanja na festivalima te nagrade koje su osvojili glumci, ali i autorska ekipa ovog komada.

Tako je Hemon u knjizi u kojoj je opisao svoj život, vjerovatno pogodio u srž i publike, koja često boravi u ovoj pozorišnoj kući.  

Aleksandar Hemon rođen je 9. septembra 1964. u Sarajevu, gdje je i diplomirao. Godine 1992. dobio je stipendiju i otišao u Čikago. Hemon je autor brojnih značajnih romana i dobitnik velikog broja priznanja. Adresu u Čikagu nerijetko zamijeni sarajevskom.

Komentari

NA VRH