LIČNOST DANA

Poštovati drugačije

Odnos između islama i kršćanstva u posljednjih 14 stoljeća možda je najbolje i najkraće opisao fra Ivo Marković

Marković: Traumatična iskustva

K.Ke.

26.3.2019

Nakon stravičnog terorističkog napada na Novom Zelandu, gdje je pomahnitali i mržnjom prema muslimanima zadojeni manijak izvršio pokolj u džamijama, te slanja Karadžića na doživotnu robiju zbog protjerivanja svega što nije srpsko, a uglavnom je muslimansko, ponovo su se otvorile rasprave o međureligijskim odnosima, na samo u BiH nego i u svijetu. 

Odnos između islama i kršćanstva u posljednjih 14 stoljeća možda je najbolje i najkraće opisao fra Ivo Marković. U suštini, Marković kaže da je nepoznavanje i nerazumijevanje dovelo do straha, a onda i do traumatičnih događaja.

Ali, iz svega fra Ivo vidi šansu za BiH. U zemlji u kojoj tri glavne svjetske religije žive skupa, bliže nego igdje drugo u svijetu, ne bi trebalo biti nepoznanica niti straha od drugačijega, jer to drugačije je komšija, pa često i rod. Time ga morate poštovati.

Upravo tu fra Ivo vidi šansu da promjena, odnosno liječenje traumatičnih iskustava islama i kršćanstva krenu iz Bosne i Hercegovine, tamo gdje je ono drugačije najbliže.

Time bi se, smatra bosanski franjevac, konačno zaustavili ratovi i masakri nastali iz čiste gluposti.



Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.