LIČNOST DANA

Lekcija političarima

Majdandžić: Neumorni zagovornik zajedništva, mira i ljubavi

Piše: S. D.

22.4.2019

Mirko Majdandžić, bosanski franjevac i župnik Stare crkve u Varešu, svojim porukama povodom jučerašnjeg velikog katoličkog blagdana Uskrsa pokazao je još jednom kako “ljudi od vjere” mogu i moraju biti najbolji promotori i zagovornici ljubavi, mira i dobrote.   

Fra Mirko, poznat samo po dobru, na kojem franjevci duže od sedam stoljeća na ovim prostorima žive uvijek s drugima i nikada pored drugih, održao je još jednom lekciju političarima i negativnim politikama, pokazavši kakvu retoriku i djela moraju koristiti kako bi svi mi, a zajedno s nama i naša domovina, opstali u miru i životu boljem od onoga koji trenutno živimo.

Za svojevrsnu dijagnozu koju je fra Mirko uspostavio našem društvu i državi, ima lijeka. Samo treba slijediti ljude poput ovog velikog čovjeka. A on, između ostalog, kaže da “kad bismo živjeli s toliko žara s koliko kolo igramo, mi bismo državu okrenuli”.

Sve se u ovoj rečenici samo kazalo i ona krije recept za to kako da ova država postane mjesto dobrog življenja, a ne zemlja iz koje se bježi. 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.