LIČNOST DANA

Megafon državne hobotnice

Propagandista Mirjane i Slobe Miloševića dobio moralni degenek od uglednog Vlastimira Mijovića

Avdić: Proganja ga izdajnička prošlost

Piše: R. I.

30.4.2019

U trenucima dok na svaki način kroz propalu SB pokušava odbraniti lik i djelo propale političke dinastije Čampara, Senada Avdića udario je grom iz vedra neba. Nakon samohvalisanja u njegov patriotizam i tobožnju borbu protiv velikosrpske politike, Vlastimir Mijović, ugledni bh. novinar, dao je izjavu za "The Bosnia Times" i razobličio propagandnu varalicu Avdića.  

Mijović je oduzeo Avdiću legitimaciju navodnog borca protiv Miloševića i vrlo ga precizno podsjetio – što je lako potvrditi Avdićevim tekstovima u beogradskoj „Mladosti“ – koliki je Avdić bio propagator balkanskog kasapina Slobodana Miloševića dok je bio glavni urednik spomenute novine.

Dodatno, Avdić je iz tog vremena važio i kao intimus prošle sedmice preminule Mirjane Marković-Milošević, supruge ratnog zločinca Slobodana Miloševića. Postoji novinarska legenda kako joj je Avdić slao cvijeće svakom prigodom (jer je ova bila poznata po cvjetiću koji je nosila u kosi), a Mijović je brutalno Avdiću saopćio u lice da su njih dvojica bili na različitim stranama: Mijović na strani slobodne BiH i protiv velikosrpske politike, a Senad Avdić na strani Miloševića i njegove supruge.

Danas Avdić uživa podršku Željka Komšića, koji mu je suprugu poslao na novu ambasadorsku destinaciju. Po drugi put. Uz taj klijentelizam, Avdić je dio karamazovske hobotnice koji će svojim čitaocima objasniti sve osim sljedećega – kako su to Dubravko i Aljoša Čampara, kao dezerteri, uredno polagali ispite na Sarajevskom univerzitetu, a istovremeno bili u inozemstvu.

Dezerteri su ostali u sigurnom inozemstvu, nema dokaza da su ulazili u opkoljeno Sarajevo, ali njihovi indeksi jesu, a Senad Avdić je iz opkoljenog Sarajeva bio sklonjen u mirniju Zenicu.

Mijoviću treba čestitati što je Avdića podsjetio na njegovu izdajničku prošlost, a treba očekivati od Tužilaštva BiH da i Dubravka Čamparu podsjeti na krivičnu odgovornost zbog ometanja rada pravosuđa, nagovaranje pojedinaca na lažno svjedočenje, montiranje optužnica...

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.