LIČNOST DANA

Francuska za BiH

S evropskim intelektualcima razgovarao o narastajućim neofašističkim tendencijama

Makron: Razgovor s intelektualcima

Piše: G.M.

23.5.2019

Francuski predsjednik Emanuel Makron (Emmanuel Macron) pokazao je veliko interesiranje za budućnost Bosne i Hercegovine. Makron je sa 30 evropskih intelektualaca, među kojima je bio i bh. pisac Abdulah Sidran, razgovarao o opasno narastajućim neofašističkim tendencijama u Evropi.

Sidran je Makronu govorio o tome da se BiH osjeća iznevjerenom. Francuski predsjednik pokazao je veliko interesiranje za dešavanja u BiH i s uvažavanjem slušao šta mu govori naš akademik. A Sidran je tražio od Evrope da se na BiH primjenjuju ista pravila kao i za ostale evropske države.

Makron je rođen u Amjenu 21. decembra 1977. Bivši je javni službenik i investicioni bankar. Makron je studirao filozofiju na Univerzitetu Pariz-Nanter, a diplomirao na školi za nacionalnu administraciju 2004. godine.

Radio je kao finansijski inspektor pri Generalnom inspektoratu za finansije i kao investicioni bankar u „Rothschild & Cie Banque“.

Bio je ministar ekonomije, industrije i digitalnih poslova. Dao je ostavku na mjesto ministra 2016., kako bi se posvetio svojoj predsjedničkoj kandidaturi. Pobijedio je na izborima za predsjednika 7. maja 2017. godine.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.