LIČNOST DANA

Mehmedalija Dušinović: Aktivan vozač i u 82.

Ne odvaja se od volana više od 60 godina

Dušinović: Mjesečno napravi turu do Njemačke. Avaz

Piše: Z. M.

9.2.2020

Mehmedalija Dušinović (82) iz Gradačca više od 60 godina ne odvaja se od volana i iza sebe ima milione prijeđenih kilometara. 

Ono što ga čini posebnim jeste činjenica da u svom šoferskom vijeku nije napravio nijednu saobraćajku. Prve kilometre za volanom prešao je u Podgorici, gdje je na odsluženju vojnog roka 1958. godine položio vozački ispit. Od tada do danas volan ne ispušta iz ruku.

Kaže da je promijenio čak šest kamiona. Vozeći kamion mariborske tvornice „TAM-Magirus“, prešao je bez kvara više od milion kilometara i dobio priznanje Zlatna značka. Nema grada u bivšoj Jugoslaviji gdje Mehmedalija nije vozio robu modričkog preduzeća „Pamo“. I dalje aktivno vozi, a nedavno mu je vozačka dozvola produžena na još tri godine, do njegove 85., a nadati se i za još tri nakon nje.

Mehmedalija i danas bar jedanput mjesečno napravi turu do njemačkog grada Kasela. Tamo i ovamo ukupno je 2.600 kilometara. 

Negdje na polovini puta odmori se pola sata, popije kafu i ponovo sjeda za volan. Kaže da će voziti sve dok ga zdravlje služi i dodaje da mu je rahmetli nena živjela više od 120 godina.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.