LIČNOST DANA

Zdenko Veljačić: Alpinista s humanom porukom

Posljednjih godina svaki svoj uspon posvećuje oboljelim od plućne hipertenzije

Veljačić: Ukazuje na poteškoće s kojima se suočavaju oboljeli. Avaz

Piše: Ar. M. / Avaz.ba

28.2.2020

Ime Zdenko Veljačić Veki u njegovim rodnim Zavidovićima, gdje inače ne živi više od dvije decenije, ali je s tim gradom, kako kaže, neraskidivo vezan, sinonim je za alpinizam, zdrav način života, ali i humanost.   

Osim alpinizmom, bavi se i ronjenjem, speleologijom, brdskim biciklizmom, ne propušta ni rafting na rijeci Krivaji, a uzor je i podrška brojnim mladim Zavidovićanima. Iako živi van naše zemlje, svaku priliku koristi da sa zastavom BiH osvaja nove svjetske planinske vrhove.


Veljačić: Ukazuje na poteškoće s kojima se suočavaju oboljeli. Avaz

Iza njega su do sada osvojeni vrhovi Monblan, Kilimandžaro, Muztag Ata te Materhorn. Peti uspon završio je ovih dana na vrhu Nido de Kondores, iako mu je konačan cilj bio Akonkagva, najviši vrh južne hemisfere. Ali, zbog lične sigurnosti i izrazito teških uvjeta, strastveni zaljubljenik u planinarenje ipak se zaustavio.

Veljačić posljednjih godina svaki svoj uspon posvećuje oboljelim od plućne hipertenzije. Kako kaže, na visokim planinskim vrhovima najbolje se osjeti nedostatak kisika i alpinisti dobro znaju kako se osjećaju osobe s plućnim oboljenjima.

Na ovaj način, svaki njegov aplinistički poduhvat ima i humani aspekt, jer ukazuje na poteškoće s kojima se suočavaju oboljeli.

Zdenko Veljačić ima 61 godinu, oženjen je i s porodicom živi u Nizozemskoj.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.