GOVORE ZA AVAZ

Bogdan Tanjević iz Trsta: Imamo posla sa pošasti kakvu svijet ne pamti

Imamo i zadatak da se izborimo u biranju budućih gospodara svijeta, da ljekari i bolnice budu glavna investicija, da barem pola novca, umjesto u besmisleno naoružanje, daju u zdravstvo, školstvo, obrazovanje...

Tanjević: Tršćane drži disciplina. Arhiv

Piše: E. Jesenković / Avaz.ba

3.4.2020

Bogdan Tanjević nalazi se gotovo na prvoj liniji borbe sa koronavirusom.

Legendarni sarajevski košarkaški trener prije blizu četiri decenije zasnovao je dom u Trstu, u Italiji, području koje je danas jedno od glavnih žarišta pandemije koronavirusa u cijelom svijetu.

Društvo iz FIS-a

No, Boša ne bi bio Boša da se prvo nije raspitao kakvo je u stanje u Sarajevu, Bosni i Hercegovini, savjetujući sve, kod kuće „da se dobro čuvamo jer imamo posla sa pošasti kakvu svijet ne pamti”.

- Nije nimalo naivno, morate se dobro paziti i Vi u Sarajevu, ovome se mora dati velika ozbiljnost, ne napada samo stare ljude, sve više su na udaru i mladi. Imam redovnu konekciju sa prijateljima u Sarajevu.

Nas dvadesetak se zna uvezati konferencijskim pozivom, pa pričamo i razmjenjujemo iskustva o ovoj muci. To je moje društvo iz FIS-a, bivši košarkaši, rukometaši, fudbaleri...

Kad sam u Sarajevu, imamo redovne sjedeljke petkom, a kad sam u Trstu, čujemo se ovako, telefonski - kaže Tanjević.

Tanjević: Borben sam, kao i obično. Arhiv

Potom se Boša prebacio na Trst, gdje u odnosu na ostatak Italije pandemija za sada nije uzela veliki danak, najviše, kako objašnjava Tanjević, zbog izuzetne discipline njegovih sugrađana.

- Naša zona se dobro drži zbog discipline Tršćana. I mi smo se u to uklopili. Moja unučica Nina nije izašla sigurno 20 dana, ni moja žena ni ja ne idemo vani...

Ovdje je sada na snazi naredba da jedno iz familije može izaći napolje i to u granici od 100 metara od kuće. Prije toga mora napisati na papir da izlazi na svoju odgovornost i navesti razlog zašto izlazi, u slučaju kontrole - kaže Tanjević (73).

Podrška ljekarima

Želio je legendarni trener Bosne i ovim putem odati prizanje onima koji podnose najveći teret borbe sa pandemijom, a to su ljekari širom planete.

- Kad dođe ovakva pošast, tek tada vidimo koliko nam ti ljudi znače, koliko nam daju. To je dragi, hrabri svijet koji ne znamo da poštujemo sve dok se ne zabrinemo za naše zdravlje.

Ovdje je stradalo 66 ljekara, a ko zna koliko ih je oboljelo... Da su htjeli, valjda bi sebi prvo pomogli, ali se oni žrtvuju za druge.

Zato, kad ovo stane, prvo tim ljudima trebamo odnijeti cvijeće i zahvaliti za sve. Imamo i zadatak da se izborimo u biranju budućih gospodara svijeta, da ljekari i bolnice budu glavna investicija, da barem pola novca, umjesto u besmisleno naoružanje, daju u zdravstvo, školstvo, obrazovanje... - rekao je Tanjević.

Ima snage za dva treninga dnevno

Izuzev što ga, kao i sve ostale, potresaju dešavanja vezana za pandemiju, Tanjević kaže da se dobro osjeća.

- Borben sam, kao i obično, još bih mogao raditi dva treninga dnevno - u svom stilu će Boša.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.