LIFESTYLE

Vakcina koja uništava rak počinje se testirati na ljudima

Budući da je jedna doza lijeka dovoljna, istraživači tvrde da će biti povoljan i kako vjerovatno neće imati nuspojave <195> Daje se ljudima koji već imaju rak

Avaz.ba

3.2.2018

Revolucionarna vakcina za rak, koja napada tumore po cijelom tijelu, upravo ulazi u fazu testiranja na ljudima. Naučni tim na Univerzitetu Stenford tvrdi da samo jedna injekcija u tumor potiče imunološku reakciju organizma, koja napada i sve ostale tumore koji su, eventualno, metastazirali po tijelu.

Jedna doza

To znači da bi vakcina mogla dati nadu pacijentima sa poodmaklom fazom karcinoma, čije se šanse za izlječenje trenutno smatraju minimalnima. Testiranje na ljudima provest će se, jer je testiranje na miševima, prema istraživačima, prošlo zapanjujuće dobro. Čak je 90 posto testiranih životinja izliječeno nakon samo jedne injekcije, a ostali nakon još jedne. Lijek je djelovao čak i kod miševa kod kojih se rak proširio po cijelom tijelu.

Budući da je, prema svemu sudeći, jedna doza lijeka dovoljna, istraživači tvrde da će biti povoljan i, još važnije, da vjerovatno neće imati nuspojave koje drugi lijekovi protiv raka, a koji stimuliraju imunološki sisitem, imaju. Istraživanje o ovom nevjerovatnom lijeku objavljeno je u naučnom časopisu “Science Translational Medicine”. Iako se ova terapija naziva vakcinom protiv raka, razlika u odnosu na vakcinu protiv gripe i drugih infekcija je to što se ova vakcina daje ljudima koji već imaju rak.

Dvije komponente


Vakcina ima dvije komponente - prva je kratka sekvenca DNK koja s obližnjim imunološkim ćelijama pojačava ekspresiju aktivacijskog receptora na površini T-ćelija, koje su ključne za borbu organizma protiv raka. Druga komponenta lijeka je antitijelo koje se povezuje s receptorom, aktivira T-ćelije i napada ćelije raka. Budući da se ubrizgava direktno u tumor, lijek osposobljava T-ćelije koje već prepoznaju rak, jer su već unutar njega.

- Ovo je vrlo ciljan pristup - objašnjava dr. Ronald Levi (Levy), profesor onkologije, čiji je laboratorij već razvio raširenu vrstu hemoterapije zvanu “Rituximab”.

 Prvih 15 dobrovoljaca

Istraživači planiraju testirati vakcinu, odnosno lijek, na 15 dobrovoljnih pacijenata koji boluju od limfoma. Ako test bude uspješan, dr. Levi vjeruje da će se terapija moći koristiti i za brojne druge vrste raka.

- Ne mislim da postoji granica za vrstu tumora koju potencijalno možemo liječiti dok god ga je infiltrirao imunološki sistem - kaže ovaj naučnik.

Ipak, kako piše “Science”, veliko je pitanje hoće li ovaj pristup djelovati na ljudima, jer se većina terapija za rak na glodavcima ne pokaže primjenjiva na ljudima.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.