LIFESTYLE

Izrael: Okopavao vrt pa pronašao blago iz srednjeg vijeka

Index.hr

26.2.2018

Vrtlar iz Izraela jako se iznenadio kad je pronašao prsten star 700 godina.

Dekel Ben-Shitrit (26) iz jednog sela na sjeveru Izraela okopavao je vrt kad je ugledao prsten za koji arheolozi kažu da je nastao između 12. i 15. stoljeća.

- Malo sam ga protrljao i vidio urezan ljudski lik u okviru, prisjetio se vrtlar. Kako bi saznali što više informacija o prstenu, pripadnik susjednog kibuca objavio je fotografiju na Facebooku.

Fotografiju je vidio susjed Dror Ben-Josef, jedan od direktora Izraelske uprave za prirodu i parkove, te mu savjetovao da se obrati nekome ko poznaje antikvitete.

Yana Tchekhanovetz, arheologinja koja se specijalizirala za bizantsko razdoblje, procijenila je starost prstena i ocijenila kako je izvrsno očuvan, te da će "u velikoj mjeri doprinijeti znanosti", piše "Times of Israel".

- Na prstenu je lik čovjeka sa štapom. Na osnovu preliminarne analize čini se da je to Sveti Nikola koji drži svoju oznaku - svećenički štap - rekla je. Prsten će biti dio kolekcije nacionalnog blaga Izraela.

Sveti Nikola smatra se zaštitnikom moreplovaca, hodočasnika i putnika uopće, a Yana zbog toga smatra kako je moguće da je prsten izgubio neki hodočasnik koji je htio da ga Sveti Nikola štiti na putovanjima, s obzirom na to da su ikone tog sveca na Bliski istok donosili hodočasnici iz cijelog Bizanta.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.