LIFESTYLE

Objavljen snimak 104-godišnjeg naučnika kako pjeva od sreće što će uskoro umrijeti

Index.hr

10.5.2018

Australski naučnik koji se odlučio podvrgnuti eutanaziji u Švicarskoj, jer to u njegovoj domovini nije dopušteno, otpjevao je u srijedu novinarima pjesmu i rekao da nestrpljivo čeka smrt u švicarskoj klinici u roku od 24 sata.

David Gudal (Goodall, 104) ne boluje od neke terminalne bolesti, ali je ocijenio da mu se kvaliteta života srozala i zato je vrijeme za odlazak. ''Sky News'' objavio je snimku njegove nove izjave.

Sretan sam što ću sutra skončati

- Ne želim više živjeti - rekao je pred okupljenim novinarima i TV kamerama u jednom hotelu u Baselu.

- Sretan sam što ću sutra skončati i cijenim stručnu medicinsku pomoć zemlje koja mi je to omogućila - dodao je, ne skrivajući radost.

Na pitanje koju bi muziku izabrao slušati u posljednjim trenucima, rekao je da o tome nije razmišljao, ali da bi to možda bila 9. Betovenova (Beethoven) simfonija i zatim je odlučno zapjevao Odu radosti na njemačkom, što je dočekano pljeskom.

Gudalu nije bilo dopušteno potpomognuto samoubistvo u Australiji i morao je doputovati u Švicarsku.

- Radije bih skončao u Australiji, stvarno žalim što Australija kasni za Švicarskom u pitanju prava na smrt - objasnio je.

Nezakonito samoubistvo u većini zemalja

Stogodišnjak se nada da će zanimanje medija za njegov slučaj potaknuti Australiju i druge zemlje da razmotre svoja zakonodavstva.

Gudal je neuspješno pokušao počiniti samoubistvo početkom godine.

Potpomognuto samoubistvo je nezakonito u većini zemalja svijeta i bilo je potpuno zabranjeno u Australiji dok ga nije legalizirala država Viktorija.


Source: 104-year-old Australian says "I want to die" by ReutersNews

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.