SAVJET

Oprez: Visoka temperatura nije znak rasta zubića

Istraživanje objavljeno u časopisu Pediatrics otkrila je da su bebe zbog izbijanja zubića najčešće samo razdražljivije, više sline i trljaju nadražene

Temperatura kod beba ne mora značiti da je zbog zubića. Printscreen

E. A.

24.1.2023

Vaša prekrasna petomjesečna beba, koja je bila mali anđeo od rođenja, odjednom se pretvorila u mrzovoljnu, ćudljivu, nervoznu bebu koja "trpe sve oko sebe u usta i slini". Vrlo je vjerojatno da su bebi počeli nicati zubi.

Roditelji su dosad povezivali zubiće s povišenom temperaturom. Istraživanje objavljeno u časopisu Pediatrics otkrila je da su bebe zbog izbijanja zubića najčešće samo razdražljivije, više sline i trljaju nadražene desne. 

I dok se kod neke djece primijetilo blago povišenje tjelesne temperature, zubi obično ne uzrokuju visoku temperaturu iznad 38 stupnjeva Celzijusa ili bilo koje druge znakove bolesti, zaključak je istraživača.

Temperatura se često krivo pripisuje zubima

Roditelji su često zbunjeni je li temperatura povezana sa zubima. Temperatura nije loš znak, ona je odgovor tijela na infekcije do kojih često dolazi u dobi kad i izbijaju zubi. 

Mogu biti i povezane s njima je bebe guraju prljave predmete i rukice u usta i moguće je da tako dolazi do upale. 

Time i povećavaju mogućnost unosa bakterija, pa pazite da krivo ne pripišete temperaturu zubima i previdite neko ozbiljno stanje.

Drugi simptome koje često krivo pripišemo zubima su rane ili mjehurići oko ustiju, gubitak apetita i proljev koji ne prolazi. To su znakovi zbog kojih je dobro posjetiti pedijatra.

Prvi zubić između 5. i 7. mjeseca 

Babe najčešće dobiva prve zube između petog i sedmog mjeseca, ali se vrijeme nicanja prvog zuba može protegnuti i do prve godine. 

- Iako su varijacije vrlo česte, obično kao prvi zubi izbijaju donje dvije jedinice, odnosno prednji sjekutići. Slijede ih gornje jedinice, pa gornje dvije dvojke, zatim donje dvojke. Mjesto trojki obično još neko vrijeme ostaje prazno, a rastu četvorke – gornje pa donje - objašnjava stomatologinja Ivana Cekić nastavljajući da se nakon toga popunjavaju rupe, odnosno izbijaju najprije gornje, a zatim i donje trojke. 

Kao posljednji mliječni zubi, pojavljuju se donje petice i na kraju i gornje.

Kako im pomoći? 

Malo je toga što stvarno pomaže kod izbijanja zubića. Postoje preparati u obliku gela koji se premažu preko samog mjesta na kojem će niknuti zubić. 

Stomatologinja Ivana Cekić kaže kako je njihov učinak kratkotrajan jer je u ustima prisutna slina i sve što se stavi, slina će zapravo otplaviti. 

Dobro je pokušati s gumenim igračkama koje služe kako bi ih djeca grizla, uz prethodno hlađenje u hladnjaku. 

Masaža ubrzava proces. Probajte i bebi masirati natečene desni, ali obavezno prije dobro operite ruke.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.