LAGANE I JEDNOSTAVNE

Tri vježbe za bebinu motoriku

U prvim mjesecima počinju ručicama dohvaćati određene predmete ispred sebe kako bi se podignuli

Važno je da budete nasmijani dok radite vježbe. Printscreen

E. A.

19.1.2023

Nakon rođenja, beba nesvjesno koristi svoje ručice i nogice kao motoričke vještine kada ugleda svoje roditelje ili stavlja ručice na lice ako mu smeta jako svjetlo. 

U prvim mjesecima počinju ručicama dohvaćati određene predmete ispred sebe kako bi se podignuli, zatim uče da sjede i da puzaju.

U tom periodu svakako možete pomoći bebi da ojača svoje motoričke vještine, da fino drži glavu i tijelo i da ima bolju koordinaciju pokreta.

Blaga masaža 

Stavite bebu da leži na stomačiću na krevet. Nanesite na dlanove baby ulje i protrljajte dlanove kako biste ga ugrijali. Započnite masažu bebe od vrata do ramena, od vrata prema guzi te od ramena do šaka i od nogu do stopala. 

Bebu okrenite prema sebi, masirajte je od vrata prema ramenima, od vrata do stomačića i njene nogice i rukice.

Hvatanje zvečke

Bebu stavite na stomak na podu i uzmite šarenu zvečku. Počnite zvekcati i kada beba to primjeti, pomjerajte zvečku gore-dole. 

Na taj način jačate mišiće vrata, leđa i ruku bebice i koordinaciju pokreta i zvuka.

Vozimo biciklo

Položite bebicu na leđa na podu. Ispružite jednu rukicu i lagano je savijte u laktu prema ramenima. Isto ponovite sa drugom rukom, 5-6 puta. 

Zatim lagano podižite i spuštajte bebine rukice. Ispružite bebine noge pa ih savijte u koljenima. Pokušajte raditi lagane pokrete vožnje bicikla.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.