IAKO NEGIRA GENOCID

Dodik hoće da se pokloni žrtvama u Srebrenici: Odnijet ćemo vijence u Potočare ako to ne vrijeđa nikoga

On je rekao da "RS neće prihvatiti rezoluciju o Srebrenici o kojoj će se odlučivati u Generalnoj skupštini UN, jer je sve što je u njoj napisano laž

Dodik: Želi se nakloniti žrtvama. RSE

SRNA

25.4.2024

Predsjednik RS Milorad Dodik rekao je da će Vlada RS zasjedati 2. maja u Srebrenici, gdje će biti prisutno kompletno republičko rukovodstvo, koje će, ako mu bude pružena prilika, odnijeti i cvijeće u Potočare.

Dodik je rekao da "RS neće prihvatiti rezoluciju o Srebrenici o kojoj će se odlučivati u Generalnoj skupštini UN, jer je sve što je u njoj napisano laž".

On je istakao da iz tog razloga RS nema namjeru da stavlja u školske udžbenike nametnutu priču o genocidu, niti će obilježavati taj dan kako drugi žele, ali je spremna da Bošnjake pozove na život u miru.

- Ali, BiH na bazi toga da se jedan narod u njoj kvalifikuje kao genocidan, a drugi slavodobitan, ne može da živi - rekao je Dodik u intervjuu Srni.

Dodik je naveo da se RS ne odriče Srebrenice kao svoje lokalne zajednice i prihvata dešavanja u tom mjestu 1995. godine kao zločin.

- Ako nam bude pružena prilika 2. maja ćemo odnijeti vijence u Potočare ako to ne vrijeđa nikoga. Ne bojim se da bi mogao da prođem kao Vučić koji je došao da se pokloni žrtvama, izjavi saučešće, a dobio je kamen u glavu i niko za to nije odgovarao - rekao je Dodik.

On je dodao da će u Generalnoj skupštini UN vjerovatno više od 40 zemalja biti protiv Rezolucije o Srebrenici, a oko 80 uzdržanih, što je skoro dvotrećinska većina koja nije "za".

- Broj onih koji su "za" je daleko manji od onih koji su protiv i uzdržani, što bi po važećem načinu odlučivanja u UN trebalo da znači da rezolucija nije dobila podršku. Međutim, to će Amerikanci, kao i uvijek, prilagoditi samo sebi - naglasio je Dodik.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.