PRIPREME ZA POROĐAJ

Mora li bol biti nepodnošljiva

Porođajnu bol nije moguće izbjeći, ali postoje metode koje je umnogome ublažavaju

Da bi se ublažili bolovi, stručnjaci preporučuju hodanje. The Pulse

Z. K.

14.2.2024

Bliži vam se vrijeme poroda i obuzima vas sve veći strah. Jasno je da - boljeti mora. Ali, bol može biti ublažena. Mnogi smatraju da je najsigurniji porod u bolnici, popraćen svom mogućom tehnologijom i medikamentima.

Ima i onih koji zagovaraju "meki" porod jer pažnju usmjerava na majku i dijete.

Najnovije tehnike

Zagovarači prirodnijeg poroda kažu da se u prvoj fazi poroda, kada žena još nije u potpunosti otvorena i spremna za porod, treba osigurati njeno povlačenje u mirno okruženje gdje se može smiriti i prepoznati potrebe svog tijela.

Da bi se ublažili bolovi, stručnjaci preporučuju hodanje. Žene, ako im je tako ugodnije, mogu i ležati i masirati stomak. Prisutnost bliske osobe ima poseban utjecaj na porodilju koja se tako lakše opušta i osjeća se sigurnije, mada je moguć i kontraefekat. Porodilja se, naime, može osjećati neugodno.

1. Epiduralna anestezija - ubrizgavanje anestetika u epiduralni dio kičme. Kateter ostaje na mjestu, pa se tokom porođaja mogu dodavati određeni lijekovi ako to bude potrebno.

2. LeBoyer metoda podrazumijeva porod u zamračenoj sobi, čime se želi izbjeći pretjerana stimulacija djeteta te se potiče rano vezanje majke s djetetom.

Majka dijete na sebi drži nekoliko minuta, masira ga, a zatim ga otac okupa u toploj kupki.

3. Porod u vodi je sve popularniji. On je najmanje bolan za porodilju, a za dijete najmanje šokanan. U toploj vodi žena se osjeća dobro i opušteno, pa porođaj kraće traje. Neka istraživanja navode da nakon samog poroda bol koja je prije bila neizdrživa u potpunosti nestaje. Porođaj u vodi ne dolazi u obzir pri bilo kakvim komplikacijama vezanim uz trudnoću.

Bradley metoda

Pri provođenju ove metode glavnu ulogu ima otac, jer on je taj koji vodi ženu kroz porod. Potiče normalne aktivnosti tokom prvih stadija poroda. Žena oči drži zatvorene, radi vježbe za relaksaciju, a muž joj cijelo vrijeme pomaže da se opusti i na najlakši i najmanje bolan način donese na svijet njihovo dijete. 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.