DRŽITE JE U SPAVAĆOJ SOBI

Ova biljka zaustavlja hrkanje i čisti zrak

Unijet će svježinu u vaš dom

Jedna od biljaka koje ne zahtijevaju veliku brigu. Printscreen

E. Ag.

15.4.2023

Proljeće je stiglo. Period je kada se odlaže zimska garderoba i kada se polako unosi svježina u dom - rascvjetalim biljkama.

Jedna od biljaka koje ne zahtijevaju veliku brigu je bromelija. Riječ je o biljki koja potječe iz Južne Amerike, a raste u visinu do pola metra.

Namijenjena je za održavanje u zatvorenom prostoru i traži srednju do jake svjetlosti, minimalna temperatura treba biti 15 Celzijevih stepeni.

Ne voli sunčevu svjetlost

Bitno je samo da je nikako ne postavite na direktnu sunčevu svjetlost.

Razmnožavaju se iz sjemena i mladica, dok neke vrste mogu i dijeljenjem. Također, mogu se odvajati i mladi listovi prije cvjetanja, a zatim oživljavati.

Uz rozetu odrasle biljke uglavnom se pojavljuje mladica, a kad dostignu veličinu trećine matične biljke, treba je pažljivo odvojiti i presaditi u posebnu teglu.

Nažalost, većina bromelija uvene poslije prve i jedine cvatnje. Ali, lako se razmnožavaju izdancima.

Izdanak trebate posaditi u mješavinu treseta, pijeska i sitne kore drveta. Rozeta treba da je iznad zemlje barem jedan centimetar.

Vodite računa da korijenje nije potopljeno u vodu. Printscreen

Mala ananas biljka

Poznata je i kao mala ananas biljka, a za njeno održavanje nisu potrebne duboke posude. Voli redovno zalijevanje i vlažnu zemlju, a vodu koja se skuplja u posudi redovno praznite.

Posudu u kojoj je bromelija stavite u tanjirić od šljunka koji je djelimično napunjen vodom. Na taj način ćete povećati vlažnost i stvoriti vlažnu atmosferu koja joj odgovara.

Vodite računa da korijenje nije potopljeno u vodu jer u suprotnom može početi truhnuti.

Ova biljka ima i svoja ljekovita svojstva. Pokazala se vrlo učinkovita u borbi s dosadnim hrkanjem. Osim toga, pročišćava zrak u zatvorenom prostoru.

Studija s organskim materijama je pokazala da je ova biljka učinkovita u uklanjanju šest različitih hemikalija iz zraka, među kojima su aceton i benzin.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.