SAVJET STRUČNJAKA

Električar otkrio: Isključite ovaj mali kućni uređaj preko noći i račun za struju će biti dvostruko manji

Jedan iznenađujući aparat troši ogromnu količinu električne energije, a da toga niste ni svjesni

Ruter vuče dosta struje. Facebook

M. Z.

30.11.2023

Niko ne voli otvoriti račun i iznenaditi se s cifrom koju vidi, a to se često može dogoditi s računom za struju. Ali, kako biste izbjegli ove neugodne situacije, postoje razni načini na koje možete ostvariti uštedu. Jedan iznenađujući aparat troši ogromnu količinu električne energije, a da toga niste ni svjesni, piše Krstarica.

Naime, ako je usmjerivač za spajanje na internet uključen cijeli dan, potrošit ćete znatno više električne energije. Kako biste kontrolirali potrošnju, provjerite energetsku učinkovitost rutera i pobrinite se da ima najmanju moguću potrošnju energije kada je uključen i u stand-by modu.

Njemačka savezna agencija za zaštitu okoliša (UBA) tvrdi da je to posebno važno ako se ruter ne može isključiti jer se njime koristi i telefonska linija. Ako je to slučaj, savjet je da nabavite ruter koji ima mogućnost barem isključivanja Wi-Fi kada nije u upotrebi. Istina, internet ruter ne troši više struje od frižidera ili drugih uređaja, no bilo bi poželjno isključiti ga kada nije u upotrebi.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.