KUĆNI TRIKOVI

Spriječite smrzavanje cijevi

Locirajte i izolirajte cijevi koje su najosjetljivije na smrzavanje

Potrebno je identificirati problem. Pixabay

Dž. R.

14.3.2024

Kad se cijevi smrznu, to je obično zato što nisu bile pravilno izolirane tokom instalacije ili zato što je kućni sistem grijanja otkazao. Obje situacije mogu biti katastrofalne, potencijalno uzrokujući hiljade maraka materijalne štete. 

Ako cijevi u zidovima nisu dobro izolirane, mogu se smrznuti i puknuti. Pukotina u cijevi može ispustiti stotine litara vode dnevno, natapajući podove, tepihe i namještaj.

Zatvoriti vodu

Ako vam se cijevi smrzavaju, prvo što ćete vjerojatno primijetiti je da će voda, kada otvorite česmu, samo curiti ili uopće neće izlaziti. Kada se to dogodi, odmah zatvorite vodu na glavnom ventilu, koji se obično nalazi u blizini vodomjera. 

Ukoliko možete izolirati cijev koja je smrznuta, trebate samo zatvoriti to područje. Svakako ostavite česme otvorene kako biste smanjili pritisak kada se led otopi.

Cijev ponekad možete otopiti fenom, ali nikada je ne pokušavajte otopiti otvorenim plamenom, jer od iznenadnog naleta topline može puknuti cijev. Ako ne možete locirati izvor problema ili ne možete otopiti smrznutu cijev, odmah nazovite vodoinstalatera.

Adekvatna izolacija

Neke od preventivnih mjera da bi spriječili smrzavanje jeste da održavate temperaturu kući najmanje 12 stepeni. Tokom najhladnijih dana pustite mlaz tople i hladne vode iz česme koja je najudaljenija od vodomjera ili iz one koja je u prošlosti bila zamrznuta. To će omogućiti kretanje vode tako da se ne može smrznuti.

Locirajte i izolirajte cijevi koje su najosjetljivije na smrzavanje. Ovisno o tome koliko vam je loše vrijeme, možda ćete moći proći samo omotavanjem cijevi izolacijom od pjene, trakom za grijanje cijevi ili omotavanjem aluminijske folije oko PVC cijevi u kombinaciji sa trakom.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.