IDEALNO VRIJEME

Vrijeme je za proljetno uređenje dvorišta: Recikliranjem možete dodati poseban šarm

Ako primijetite praznine u dvorištu, nadopunite ih sjemenom trave, sadnjom cvijeća ili čak stabala

Idealno vrijeme za sadnju. Pixabay

Dž. R.

11.4.2024

Proljeće je idealno vrijeme za uređenje dvorišta. Osim što bilje cvjeta i sve se ponovno budi, počet ćete provoditi više vremena u dvorištu na suncu. Zato je početak proljeća idealno vrijeme da počistite, uredite i date vašem vrtu novi sjaj.

Praktične ideje

Proljetno uređenje dvorišta, tj. proljetno uređenje vrta ne mora biti ni zahtjevno ni skupo, pogledajte ideje za uređenje dvorišta koje su jeftine i praktične.

Prije (pre)uređivanja dvorišta potrebno je pripremiti dvorište za nove biljke i/ili ukrase. Prije svega, potrebno je:

1. urediti travnjak koji je zarastao, proljetno uređenje travnjaka uključuje košnju trave, ali i čišćenje travnjaka od lišća i granja koje je zima ostavila

2. ukloniti korov koji raste oko biljaka i/ili uz ogradu

3. dodati gnojivo već zasađenim biljkama i travi.

Nakon ovoga vaše će dvorište već izgledati puno bolje, a bit će spremno i za proljetno uređenje. 


Privucite ptice. Pixabay

Osvježite ogradu

Ako primijetite praznine u dvorištu, nadopunite ih sjemenom trave, sadnjom cvijeća ili čak stabala.

Također, ako imate ogradu, dolazak proljeća pravo je vrijeme da je osvježite. Ogradu u dvorištu osvježite novom bojom. Tamnije boje odličan su odabir za dvorišne ograde jer se na taj način zasađeno zelenilo više ističe.

Kamenjem možete urediti dvorište na različite načine. Naprimjer, možete ograditi određeni dio dvorišta kamenjem, kreirati dekoracije ili napraviti prirodne stepenice.

Kako biste što jeftinije uredili dvorište, skoncetrišite se na recikliranje tj. prenamjenu starih stvari u nove.

Možete iskoristiti stare gume od auta tako što ih objesite na zid ili ogradu vertikalno te napunite polovinu zemljom i cvijećem, a ako imate nekoliko starih guma, možete ih posložiti horizontalno jednu na drugu te napraviti svojevrsnu uzdignutu gredicu.

Od stare gume i novog jastučića također možete napraviti mali tabure i nadopuniti vaš vrtni namještaj, a možete je obojati po želji, kako bi se bolje uklopila u vaše dvorište

Prazne boce ili limenke mogu poslužiti kao maleni lonci za cvijeće, možete ih obojati i urediti po želji, a potom objesiti na zid ili ogradu.

Namještaj u dvorištu često privlači pozornost, stoga je bitno da izgleda lijepo. Ako ne želite trošiti novac na novi, uredite stari namještaj. Tako stari stolić i drvene stolice u dvorištu mogu ponovno zablistati uz malo boje.

Sadnja jestivog bilja, voća i povrća također nije skupa opcija, a osim toga, bit ćete nagrađeni plodovima tih biljaka.


Možete reciklirati gume. Pixabay

Hortikultura – uređenje dvorišta

Prilikom odabira biljki i cvijeća koje će rasti u vašem dvorištu ili okućnici važno je obratiti pozornost na nekoliko stvari. Kako bi vaš vrt izgledao ujednačeno i skladno, birajte biljke po određenim karakteristikama.

Pa tako možete birati cvijeće i biljke po npr. sličnim bojama i dvorište urediti tematski. Osim toga, kvaliteta bilja koje kupite također utječe na vizuelnu kohezivnost dvorišta.

Biljke puzavice su dobar odabir za uređenje dvorišta ispred kuće ako želite vizualno istaknuti neku površinu, kao što je ograda ili zid kuće. Važno je jedino da ste spremni uložiti vrijeme kako biste pravilno usmjerili rast biljke puzavice.

Za moderno uređenje dvorišta možete se odlučiti na sadnju upadljivih biljaka, kao što su svekrvin jezik, agava ili hortenzije.

Kao što je već napisano, sadnjom jestivog bilja ne samo da doprinosite ljepoti svog vrta, već imate i dodatnu prehrambenu korist. Birajte bilje koje je pogodno za vaše podneblje, ali i uslove koje vaše dvorište nudi, kako bi izraslo što uspješnije.

Ako se odlučite na sadnju jestivog bilja, voća ili povrća, za uređenje vrta i bolju organizaciju možete se odlučiti na uzdignute gredice.

Sadnjom bilja koje privlači pčele, leptire i ostale kukce oprašivače ne samo da će vaš vrt izgledati življe, već ćete uveliko doprinijeti održanju ekosistema. Osim toga, u vrt možete staviti i hranilice za ptice, kako biste privukli ptice i na taj način oživili vrt.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.