KORISNO ZNATI

Sačuvajte krompir od klijanja: Idealno mjesto za pohranjivanje

Kad krompir dobije previše sunčevog svjetla on proizvodi otrovni spoj zvan solanin

Sunčeva svjetlost smeta krompiru. Facebook

Dž. R.

3.5.2024

Namirnica koja je najčešća na našim prostorima i vjerovatno je svi imaju u kući, je krompir. Ono što je jako bitno, pogotovo ako ga kupujete u velikim količinama, jeste sačuvati od klijanja. 

Otrovni spoj

Ključ za dugi vijek vašeg krompira je hladno, suho i tamno mjesto pa ga je idealno pohraniti u ostavi, u kartonskoj kutiji ili smeđoj papirnatoj vrećici. Međutim, ako želite da stvarno dugo bude dobar, držite ga u dobro prozračenoj prostoriji i pazite da nije izložen sunčevoj svjetlosti.

Naime kad krompir dobije previše sunčevog svjetla on proizvodi otrovni spoj zvan solanin koji ga može učiniti gorkim, nejestivim i potencijalno izazvati mučninu.

Izbjegavajte frižider

Međutim, iako krompir treba držati na hladnom i suhom mjestu, frižider nije baš dobro mjesto. Ne samo da je prehladan za krompir već će i povećati količinu šećera u njemu i potaknuti proizvodnju štetne hemikalije akrilamid.

Iako se super slažu u mnogim jelima, krompir i luk nikako ne treba držati skupa jer će luk u neposrednoj blizini krompiru ubrzat proces klijanja pa uvijek ostavite malo prostora između krumpira i zalihe luka.

Također, isto djeluju i jabuke, pa pripazite da se ni one ne nalaze u blizini krompira.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.