KORISNI SAVJETI

Jednostavan način za očistiti posuđe od hrđe i masnoće

Masnoću na unutrašnjim zidovima lonca možete ukloniti i uz pomoć običnih vrećica čaja

Krompirom očistite posuđe. the kitchn

Z. K.

27.5.2024

Hemijske metode za uklanjanje zagorene masnoće često su nedovoljno efikasne, a ponekad nisu uopće ni učinkovite. Međutim, postoje vrlo jednostavni načini njenog uklanjanja i to brzo, bez upotrebe hemije.

Sirov krompir

Ogulite jedan sirovi krompir srednje veličine ili veliki. Prerežite ga na pola po visini i jednu polovicu umočite u sodu bikarbonu. Za uklanjanje hrđe na željeznim tavama, bit će dovoljno umočiti takav krumpir u so, piše uspesnazena.com.

Trljajte krumpirom, kao spužvom, dno lonca ili tave. Treba uložiti mali napor, ali rezultat će biti vidljiv momentalno, što će vas dodatno inspirirati. Ako želite na ovaj način očistiti od masnoće više tava ili lonaca, neophodno je periodično obnavljati krompir, odnosno, povremeno odsjecati zaprljani dio.

Također, češće ga treba umakati u sodu bikarbonu ili so, jer masnoću, u stvari, čisti kombinacija soka krompira i sode bikarbone.

Masnoću na unutrašnjim zidovima lonca možete ukloniti i uz pomoć običnih vrećica čaja. Samo 2-3 vrećica čaja i doviđenja masnoći. Za ovu potrebu kupiti najjeftiniji čaj u vrećicama.

Uzmite suhu, nekorištenu vrećicu čaja i jednostavno prijeđite s njom po unutarnjem zidu lonca na kojem je ostala masnoća. Odmah ćete primijetiti kako se masnoća otapa, kao da se upija u čajnu vrećicu.

Veći lonac

Masnoću s vanjskih strana posuđa možete također ukloniti kuhanjem istih u otopini sode bikarbone. Uzmite veći lonac u koji može stati tava ili lonac, stavite u njega 4-5 kašika sode bikarbone i prelijte vodom. Kuhajte 30-50 minuta. Nakon toga samo prebrišite svoje suđe. Za ovu metodu nije potreban nikakav fizički napor, ali njeno izvođenje zahtijeva vrijeme.

Ako ga imate, to je najučinkovitiji način eliminiranja stare masnoće sa posuđa. Na ovaj način možete iskuhavati cjedila, viljuške, kašike poklopce i druge predmete.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.