Grudvice u krompir pireu? Zvuči poznato? Profesionalni kuhari ovaj problem nemaju. U čemu je tajna? U posebnom sastojku koji krompir pire čini glatkim, ali i još ukusnijim.
Riječ je u krem siru. Ovaj sastojak mnogi ne stavljaju u krompir pire, ali kada jednom probate, sigurno ćete omiljeni prilog jelu spremati na ovaj način.
Potrebno je 2 kilograma krompira, 2 kašičice soli, 3 kašike putera, 1/2 šolje krem sira, 1/2 šolje mlijeka, so i biber.
Ogulite krompir i isjecite ga na kockice. Stavite krompir u lonac i prelijte ga vodom. Dodajte so i dobro promješajte. Kuhajte ga 15 do 20 minuta, dok voda ne proključa ili dok krompir ne omekša toliko da može da se probode viljuškom.
Ocijedite krompir i vratite u šerpu. Dodajte puter, krem sir, mlijeko i mješajte mikserom dok smjesa ne postane glatka. Po želji dodajte so i biber.