MOGU BITI IZAZOVNE

Ove pasmine pasa mogu postati nestašne ako im ne posvetite dovoljno pažnje

Dok većina pasa ima divan temperament, neke pasmine imaju tendenciju biti nestašne ili zahtjevne

Psi: Neki su zahtjevni. World Animal Foundation

D. R.

21.1.2024

Pas je najbolji prijatelj čovjeka, to je često istina, ali neke pasmine pasa mogu biti izazovne kada je u pitanju njihovo ponašanje. 

Dok većina pasa ima divan temperament, neke pasmine imaju tendenciju biti nestašne ili zahtjevne. U ovom članku, donosimo nekoliko takvih pasmina i kako se nositi s njihovim potrebama i ponašanjem.

Njemački ovčar

Njemački ovčar je inteligentna pasmina, ali to također znači da su zahtjevni za mentalnu stimulaciju i fizičku aktivnost. Ako ih se zapusti ili ne pruži im se dovoljno izazova, mogu postati destruktivni i nervozni.

Sibirski haski

Sibirski haskiji su energični i neovisni psi koji mogu biti izazovni za vlasnike koji nisu spremni pružiti im dovoljno tjelesne aktivnosti. Ako se ne iscrpe, mogu pobjeći i lutati. Također, imajte na umu da imaju tendenciju da budu tvrdoglavi i zahtijevaju dosljedan trening.

Chow chow

Chow chow-ovi su poznati po svojoj neovisnosti i tvrdoglavosti. Trebaju vlasnike koji su strpljivi i dosljedni u treningu. Ako se ne socijaliziraju pravilno, mogu biti neprijateljski nastrojeni prema strancima , piše Index.hr.

Svaka od ovih pasmina može biti divan kućni ljubimac uz pravilan trening, socijalizaciju i posvećenost. Važno je istražiti i razumjeti specifične potrebe i karakteristike pasmine prije nego se odlučite za određenog psa. Također, saradnja s iskusnim trenerima i veterinarima može biti od velike pomoći u upravljanju izazovima koje određene pasmine mogu predstaviti.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.