KUĆNI PRIJATELJI

Držanje mačke za vrat: Zašto to ne bi trebali raditi

Posljednjih godina se odstupa od te prakse i uvode tehnike koje životinju više poštuju

Krznenim prijateljima više odgovaraju druge metode nošenja. Pixabay

Dž. R.

15.4.2024

Mačke su zaista posebne, nezavisne životinje koje vole slobodu. Međutim, nekada se desi da vlasnik mora da ubijedi mačku da uradi nešto što je potrebno, a svima je poznat način kako da to urade, međutim ne želi svako da primjeni taj zahvat.

Naime, riječ je o tome da se mačka uhvati za opuštenu kožu na potiljku, podigne i odnese. Postavlja se pitanje da li je ovaj potez dobar ili je to još jedna stvar na listi koju mačka ne voli?

Imobilisanje životinje

Metoda sputavanja mačke hvatanjem kože iza njenog vrata uz držanje koje "imobiliše" životinju po mišljenju veterinara nije poželjno, piše Rd. Na ovaj način mačku onemogućavamo da se okrene ili pomjeri i samim tim ne može da ujede ili ogrebe.

Ovaj potez bukvalno imobiliše mačku, ali je prilično ekstreman. Decenijama su veterinari učeni da na ovaj način obuzdavaju mačku, ali se posljednjih godina odstupa od te prakse i uvode tehnike koje životinju više "poštuju".

Posjete veterinaru najčešće djeluju stresno na mačke, a stručnjaci rade na tome da minimaliziraju stres i strah i učine da se one osjećaju prijatnije.

Jedan od razloga držanja mačke za kožu iza vrata je imitiranje načina na koji se mačke ponašaju u divljini. Dok su mačići mali i nemoćni, nisu u stanju da hodaju sami, pa ih majka labavo uhvati zubima za kožu iza vrata i bezbjedno prenosi na drugo mjesto, a mačići se tada opuste i mlitavo vise.

Zašto izbjegavati ovakvo nošenje?

Držanje mačke za kožu iza vrata je prije svega zastrašujuće, jer se mačka uplaši zbog toga što je paralizirana i sputana. Osim toga, ovaj potez može da bude i bolan. 

Odrasle mačke nemaju refleks mačića koji se opuste, pa mačku koju držite iza vrata morate dodatno da stegnete. Vi zapravo koristite silu da biste umirili mačku: čvrsto držite kožu, odnosno štipate je i mački nanosite bol, posebno ako je riječ o starijoj ili već bolesnoj mački. Osim straha koji osjeća, mačka će biti pod stresom koji će se pogoršati kad je uhvatite za vrat.

Što je još gore, mačke će ovo zapamtiti, pogotovo ako im se dešava u veterinarskoj ambulanti gdje je na ovaj način obuzdavaju. Svaki put kad se bude odvela kod veterinara, ona će se toga sjetiti i unaprijed će se braniti, a stres će se svakako pokazati i na nekim analizama. Stres u veterinarskoj ambulanti može dati netačnu sliku o tome šta se zaista dešava sa zdravljem mačke, prenosi Telegraf.

Ako je životinja pod velikim stresom, njeni fizički nalazi će biti abnormalni: veliki broj srčanih otkucaja, ubrzano disanje, potencijalno visoka tjelesna temperatura, kao i poremećene laboratorijske vrijednosti zbog oslobađanja velike količine adrenalina i kortizola. Najlošija posljedica ovakvog zahvata kojim želite da obuzdate mačku je poremećen odnos sa kućnim ljubimcem.

Ipak, ne doživljavaju sve mačke ovaj potez tako traumatično, jer on čini neke mačke zaista manje agresivnim. Veterinari tvrde da postoje bolji načini da se mačka obuzda, ali u rijetkim situacijama opravdavaju upotrebu ovog zahvata. Ako vlasnik mora da obuzda mačku radi njene bezbjednosti, onda ovakav potez nije neopravdan, mada bi trebalo da bude posljednje sredstvo za smirivanje kućnog ljubimca.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.