KULTURA

Svi žele da gledaju „Mostove Sarajeva"

Nakon projekcije u Puli

Redakcija

25.7.2014

 

„Mostovi Sarajeva", jedan od tri filma koji će otvoriti ovogodišnji Sarajevo Film Festival, preksinoć je mogla pogledati i publika Filmskog festivala u Puli.

Projekcija je upriličena pred punom salom u kinu „Valli“, a ispraćena je aplauzima prisutnih, koji su s oduševljenjem prihvatili ovaj filmski omnibus sačinjen od 13 priča iz različitih perioda historije Sarajeva, od 1914. do danas, za koji režiju potpisuje 13 vodećih evropskih autora, a među njima iz BiH je Aida Begić.  

- S obzirom na to da je riječ o filmskom mozaiku koji se na kritički način osvrće na različite teme koje simbolizira Sarajevo kao historijsko mjesto, a koje su veoma bliske s cijelom našom regijom, nakon projekcije veliki broj prisutnih učestvovao je u razgovoru o filmu i temama kojima se on bavi s producentima Mirsadom Purivatrom i Jovanom Marjanovićem - istakli su iz Pres-službe SFF-a.

Reakcije pulske publike još jedna su naznaka uspješnog i dugovječnog festivalskog života ovog ostvarenja koje već u narednim danima putuje na Evropski filmski festival Palić. Za „Mostove Sarajeva" vlada veliko interesiranje. Film je pozvan na mnoge regionalne festivale. Nakon SFF-a bit će prikazan i na Dokufestu u Prizrenu, te Film Forumu u Zadru. Već u septembru film putuje na Internacionalni festival filmske režije u Leskovcu, Tuzla film festival, a slijede i Zagreb film festival, „Cinedays" u Skopju i Festival autorskog filma u Beogradu.

„Mostovi Sarajeva" svjetsku premijeru zabilježili su na Filmskom festivalu u Kanu.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.