KULTURA

"Zehra i Fortuna" na čekanju zbog Izraela

Pjer Žalica, reditelj kultnih ostvarenja

M. ČUSTOVIĆ

19.8.2014

 

Priča o prijateljstvu, koje nema rok trajanja, te da u svakom čovjeku spava zrno dobra, koje može biti probuđeno bez obzira na to koliko komplicirane okolnosti bile, emotivna priča s elementima akcije, novi je film reditelja Pjera Žalice čiji razvoj traje već tri godine.

Dobar rezultat

No, budući da bi se njegov značajan dio trebao snimati u Izraelu, to u ovom trenutku nije izvodivo. U produkciju su uključeni BiH, Izrael, Belgija, Francuska i Velika Britanija, glumačka podjela će biti internacionalna, a ko će se naći u glavnim i sporednim ulogama nije nam mogao reći ni reditelj, jer je ugovorom obavezan na diskreciju.  

- Što se tiče glumačke podjele filma „Zehra i Fortuna“, tu me limitira ugovor po kojem nemam pravo samostalno davati izjave o takvim stvarima. I meni je sve to neobično, ali tako je. Kao generalni odgovor na sva pitanja bio bi - ja se nadam da ćemo sa snimanjem početi što prije - kazao je Žalica.

Povjerio nam je da dosta piše, za sebe i za druge, te da uživa u tome jer, kako kaže, "kada pišete, nemate ograničenja niti frustracija koje sa sobom nosi produkcija u našim uslovima - dakle bez novca".

Bio je uključen i u filmski projekt Elmira Jukića "Žaba", tačnije sarađivao je na scenariju. Taj film, koji je rađen prema istoimenoj predstavi Kamernog teatra 55, gotovo je osuđen na uspjeh i očekuje se s velikim nestrpljenjem.

- Juka i ja smo kolege i prijatelji. To je dragocjeno, i privatno i profesionalno. Uvijek se konsultujemo o onom što radimo, i on sa mnom i ja s njim. Tako je i sa "Žabom". Uživao sam u radu i mislim da je rezultat dobar, da Juka ima dobar scenarij - istakao je Žalica.

Moja krivica

Nakon izvrsnih filmskih ostvarenja, koja nose status kultnih, Žalica je autor i odličnih dokumentaraca i pozorišnih predstava.  A otkriva nam i da bi volio raditi na nekoj videoigri, jer mu se to čini zabavno.

- Meni je režija jedna, da li u teatru, filmu, nekom drugom mediju. Već dosta dugo je u planu projekat s Narodnim pozorištem, isključivo mojom krivicom to još nije realizovano. Zahvaljujem im što imaju strpljenja i ne ljute se previše - dodao je reditelj.

Volja za uspjehom


Pjer Žalica je dekan Akademije scenskih umjetnosti u Sarajevu. Kaže da se i profesori i studenti trude da u vrlo teškim okolnostima rade i uče što bolje.

- Problema ima, najrazličitijih, ali su talenat, volja za uspjehom i strast mladih ljudi veći od svakog problema - poručio je Žalica.

EGIDA
Elvir Jukić i ja smo kolege i prijatelji. To je dragocjeno i privatno i profesionalno

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.