KULTURA

Dževad Karahasan će moderirati okrugli stol

“Sarajevski dani poezije” u septembru

H. L.

21.8.2014

 


“Sarajevski dani poezije”, jedan od najstarijih književnih festivala u Evropi, zbog tehničkih i finansijskih problema, ove godine nisu održani tradicionalno u maju. Kako je i najavljeno, prolongiran je za jesen pa će se druženje književnika održati od 24. do 28. septembra.

- Učesnici ove godine idu u Fojnicu, gdje će posjetiti samostan i ostale znamenitosti. Bit će upriličena i književna večer, u saradnji sa manifestacijom "Susreti Zija Dizdarević". Također, predstavit će se poezija jedne zemlje, vjerovatno će to biti Slovenija. Tradicionalno će se objaviti knjiga dobitnika priznanja i neće izostati ni programi za mlade - rekla je Majda Kovač, sekretarica Društva pisaca.

Ugledni bh. književnik i predsjednik Društva pisaca Dževad Karahasan također će biti dio ovog književnog festivala i moderirat će okrugli stol. Gostovat će pjesnici iz Amerike, Italije, Njemačke, Hrvatske, Slovenije, Srbije, Crne Gore, Makedonije...  

- Uspjeli smo riješiti većinu dugova. Postoje odluke o minimalnim sredstvima, s kojim ćemo se organizirati. Karahasan je uspostavio saradnju s Nijemcima i Švicarcima pa će se iduće godine ići na veće projekte i tim će, vjerovatno, biti i bogatiji program. Vjerovatno će se “Sarajevski dani poezije” vraitit u majske dane, jer su oni ljepši i poetičniji - kaže Kovač.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.